Στην τελευταία φάση πλήρους λειτουργίας μπαίνει το νέο ολοκληρωμένο κεντρικό σύστημα με το πρακτικά όλες οι πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι ψηφιοποιημένες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο πληροφοριακό σύστημα θα καλύπτει, κατά την πλήρη παραγωγική του λειτουργία (η οποία έχει δρομολογηθεί για τον Ιούλιο του 2021), τουλάχιστον 680.000 μισθοδοτούμενους, 3.500 πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου (Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείων, Περιφέρειες, ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Ανεξάρτητες Αρχές, Ιερές Μητροπόλεις, σχολικές επιτροπές, λοιπά ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κ.α.) και 2.800 πιστοποιημένους εκκαθαριστές.

Πρόσφατα, άλλωστε, οι εταιρείες Profile και Quality & Reliability A.E υπέγραψαν την σχετική σύμβαση έργου με το Υπουργείο Οικονομικών, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 19 μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης γνώση σε πραγματικό χρόνο του ύψους της μισθοδοσίας καθώς και των ενδεχομένων πολλαπλών πηγών μισθοδοσίας του κάθε αμειβόμενου από το Κράτος προσώπου.

Σημειώνεται πως θα καταγραφούν για πρώτη φορά όλα τα επιμέρους συστήματα υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας των φορέων του Δημοσίου και οι ιδιαιτερότητες των φορέων, ακόμη και σε ατομικό επίπεδο μισθοδοτούμενου.

Παράλληλα, το καινούργιο ηλεκτρονικό σύστημα θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο έγκαιρη πληροφόρηση στους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ κλπ) καθώς και στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων και ειδικά του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι προσπάθειες αναμένεται να συνεχιστούν πάντως στον τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης, όπως έχει τονίσει αρκετές φορές το αρμόδιο Υπουργείο.

Διαβάστε: Disruption στο Δημόσιο: Για πρώτη φορά θα ξέρει που και τι ακριβώς χρωστά

Το εν λόγω project αποτελεί ένα ακόμα από τα πολλά που εκκρεμούν για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη και τελευταία φάση οργάνωσης της λειτουργίας της ΕΑΠ (Ενιαίας Αρχής Πληρωμής) που προβλεπόταν ήδη από την ίδρυση της. Το συγκεκριμένο έργο βρισκόταν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Β.Κ