Δημήτρης Μαλλάς

Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια το ελληνικό startup οικοσύστημα λόγω και των υψηλών διαθέσιμων κεφαλαίων που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων, όπως προκύπτει από την ετήσια μελέτη του Found.ation και του EIT Digital «Startups in Greece 2018», η οποία παρουσιάστηκε χθες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ενδεχομένως να είναι τα σημαντικά κεφάλαια που υπάρχουν για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Equifund. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 215 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρώσει τα 6 funds των δύο πρώτων «παραθύρων» του Equifund (Innovation Window και Early Stage Window), τα οποία προορίζονται για επενδύσεις σε startups, μόλις τα 14 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, από τα funds του Innovation Window, το Metavallon VC (το οποίο διαχειρίζεται 32 εκατ. ευρώ) έχει επενδύσει 1,45 εκατ. ευρώ σε 5 startups, το Uni.Fund (27 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ σε 6 startups, το Velocity Partners (24 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει 1,3 εκατ. ευρώ σε 3 νεοφυείς εταιρείες, ενώ το Big Pi (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια κίνηση του.

Όσον αφορά τα funds του Early Stage Window, το Marathon VC (32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει πάνω από 6 εκατ. ευρώ σε 6 εταιρείες, ενώ το VentureFriends 400W (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει μέχρι τώρα 5 εκατ. ευρώ σε 6 καινοτόμες επιχειρήσεις.

Προφίλ

Η μελέτη παρουσιάζει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το προφίλ των ελληνικών startups. Το 70,8% έχει την έδρα του στην Ελλάδα, το 58,8% απασχολεί από 2-4 άτομα, ενώ το 87,5% των μελών των ομάδων είναι άνδρες. Η απουσία των γυναικών χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Το 53,9% των startups κινείται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και προϊόντων για επιχειρήσεις (Β2Β), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που ζητάνε ως αρχική χρηματοδότηση κινείται μεταξύ 100 και 300 χιλιάδων ευρώ για σχεδόν το 40% των startups.

Σύμφωνα με την μελέτη, παρά τα σημάδια ωρίμανσης καταγράφονται συγκεκριμένες ελλείψεις. Η έλλειψη οργάνωσης και προετοιμασίας καθώς και η έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα funds απορρίπτουν τα αιτήματα χρηματοδότησης, όπως επισημαίνεται στη μελέτη του Found.ation και του EIT Digital. Επίσης, επιζήμιο για το μέλλον μπορεί να αποδειχτεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους και μάλιστα σε αυτούς που παραδοσιακά αναπτύσσονται επιχειρηματικά στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλάδοι που αποδεικνύονται δημοφιλείς στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των startups είναι αυτοί των βιοεπιστημών, του lifestyle/κοινωνικής δικτύωσης/ ψυχαγωγίας και του τουρισμού/φιλοξενίας.

Οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη είναι πως startups που είτε παραμένουν στην Ελλάδα είτε ξεκίνησαν από εδώ και διατηρούν στη χώρα μας σημαντική παρουσία, έχουν πετύχει να διεκδικούν και να αποσπούν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 2018 τα 10 ελληνικά startups που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκέντρωσαν συνολικά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 116 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη λίστα έχει ως εξής:

  1. Workable (43,83 εκατ. ευρώ)
  2. Softomotive (21,75 εκατ. ευρώ)
  3. Viva Wallet (15 εκατ. ευρώ)
  4. Blueground (10,44 εκατ. ευρώ)
  5. Hellas Direct (7 εκατ. ευρώ)
  6. Pollfish (5,48 εκατ. ευρώ)
  7. Balena (4,35 εκατ. ευρώ)
  8. METIS (4 εκατ. ευρώ)
  9. Centaur Analytics (2,5 εκατ. ευρώ)
  10. Home-Made (2 εκατ. ευρώ)

Αρκετές από αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνονται και στη λίστα με τα ελληνικά startups που έχουν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Η λίστα έχει ως εξής:

  1. Persado (83,6 εκατ. ευρώ)
  2. Workable (73,83 εκατ. ευρώ)
  3. Hellas Direct (23,8 εκατ. ευρώ)
  4. Softomotive (21,75 εκατ. ευρώ)
  5. Blueground (17,38 εκατ. ευρώ)
  6. Metamaterial Technologies (16,26 εκατ. ευρώ)
  7. Balena (15,13 εκατ. ευρώ)
  8. Viva Wallet (15 εκατ. ευρώ)
  9. Book ‘n’ Bloom (12,55 εκατ. ευρώ)
  10. Pollfish (7,76 εκατ. ευρώ)

Η μελέτη έχει και μία λίστα με τις 10 μεγαλύτερςς πωλήσεις ελληνικών startups τα τελευταία χρόνια, στην οποία δεν περιλαμβάνεται πάντως κάποια που να έγινε τη φετινή χρονιά. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Beat και ακολουθούν εκείνες των Innoetics, Avocarrot, E-food, Crypteia Networks, Quizdom, Antcor, Abzorba Games, BugSense και ClickDelivery.