Σε προχωρημένο στάδιο μπαίνουν οι διαδικασίες για την έκδοση του δεύτερου ομολόγου του ελληνικού εφοπλισμού που ετοιμάζει η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο Capital Product Partners, εταιρεία του Ομίλου συμφερόντων του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσδιορίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες, με το ύψος της έκδοσης να αναμένεται μεγαλύτερο από τα 100 εκ. ευρώ του ομολόγου της Costamare.

Η έκδοση συμπίπτει με το επενδυτικό άνοιγμα της ναυτιλιακής του κ. Μαρινάκη στον κλάδο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Η Capital Product Partners ανακοίνωσε εσχάτως την αγορά τριών LNG carriers από την Capital Gas, σε μία ενδοομιλική συναλλαγή, με το συνολικό τίμημα να φτάνει σχεδόν τα 600 εκ. δολάρια (599,5 εκ. δολάρια).

Η συμφωνία περιλάμβανε και options για την απόκτηση τριών πρόσθετων LNG carriers, με μέση τιμή 207,7 εκ. δολάρια ανά πλοίο.  Πρόκειται για πλοία που ναυπηγήθηκαν το 2021 και είναι ναυλωμένα σε BP, Cheniere και Engie Energy.

Η εταιρεία σχεδιάζει, αν το ευνοήσουν οι συνθήκες, να ασκήσει τα δικαιώματα μέχρι το τέλος του έτους και εξέταζε διάφορες επιλογές χρηματοδότησης. Το ομόλογο της Costamare αποτέλεσε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που άνοιξε μία επιπλέον αγορά για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, οδηγώντας και την CPP σε έκδοση.

Πηγές με γνώση της αγοράς προβλέπουν ότι και το δεύτερο ομόλογο αναμένεται να είναι επιτυχημένο, αφενός λόγω του ονόματος της εταιρείας και αφετέρου λόγω της εντυπωσιακής υπερκάλυψης στην περίπτωση της Costamare και της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

Πριν την είσοδο στο LNG, ο στόλος της εταιρείας αποτελείτο από 16 πλοία, εκ των οποίων τα 15 ήταν containerships και ένα bulk carrier. Συνολικά ο όμιλος Μαρινάκη διαχειρίζεται ένα στόλο 108 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 56 tankers, 38 containerships, 9 LNG carriers και 5 bulk carriers.

Τρίτος ενδιαφερόμενος

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες όμως και τρίτος Έλληνας ισχυρός ενδιαφερόμενος της ναυτιλίας, ο οποίος ενδιαφέρεται για την έκδοση ομολόγου και εξετάζει την περίπτωση και το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Αναλυτές χαιρετίζουν τις κινήσεις αυτές, καθώς θα διαμορφώσουν το σχηματισμό μίας νέας αγοράς που θα ενισχύσει την ελληνική ναυτιλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εγχώρια κεφαλαιαγορά μετασχηματίζεται, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ναυτιλία, αλλά και γενικότερα στην έκδοση «πράσινων ομολόγων», με άμεσες εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here