Γράφει η «ξενοδόχος»

Η ανάκαμψη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δεν θα έρθει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αυτό εκτιμά η διoίκηση ενός από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, του President στη λεωφόρο Κηφισίας, που έχει υποστεί καθίζηση σε επίπεδο πωλήσεων και κερδοφορίας φέτος όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα του εννιαμήνου. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια ΓΕΚΕ, τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί περισσότερο είναι τα 12μηνης λειτουργίας έχοντας δουλέψει ελάχιστα, με μάξιμουμ πληρότητα της τάξης του 10-20%.

  • «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του ομίλου, προσθέτοντας ότι δεν αναμένεται να γίνει κάποια ξαφνική αλλαγή μετά την κυκλοφορία στην αγορά του εμβολίου για τον κορονοϊό.
  • Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για το 2020 με οποιονδήποτε παραδοσιακό δείκτη.
  • Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν.
  • Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι την ερχόμενη τουριστική σεζόν».Σημειωτέον ότι σε επίπεδο εννιαμήνου, ο κύκλος εργασιών σημείωσε μείωση -77,36% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν μόλις στα 2,16 εκατ. ευρώ.

 

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 οι συνολικές πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 9,5 εκατ. ευρώ.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα της εταιρείας (EBITDA), ήταν αρνητικό και διαμορφώθηκε σε ζημιές 441 χιλ. ευρώ, έναντι θετικών αποτελεσμάτων ύψους 4,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.