του Κωνσταντίνου ΞΙΦΑΡΑ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει εγκαίρως, προτάσεις στους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Η εκτίμησή μου είναι – και υποστηρίζεται από τα γεγονότα – ότι το #TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς, για το φυσικό αέριο της Ευρώπης.

  • Η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν ήδη επιτευχθεί, θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε την κερδοσκοπία που προκαλείται από τις συναλλαγές παραγώγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος του φυσικού αερίου.

  • Ο όγκος του φυσικού αερίου που διακινείται στο #TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του φυσικού αερίου που διακινείται στην Ολλανδική αγορά.

Η ανισορροπία ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτός ο δείκτης δεν είναι πλέον αξιόπιστος.

Προφανώς, είναι πιο αποτελεσματικό για την ΕΕ να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς που να βασίζεται στο πραγματικό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης.

 

{Ο κ. Κ. Ξιφαράς είναι CEO του Ομίλου ΔΕΠΑ}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here