Για 11η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργανώνουν το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα, το Greek Exports Forum, το οποίο και φέτος θα πραγματοποιηθεί μαζί με τα Greek Exports Awards 2023.

Η Τελετή Απονομής των Greek Exports Awards 2023 διεξάγεται υβριδικά,  με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental και μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

 

Ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν στο Panel Ι με τίτλο: «Οικονομική Διπλωματία και εξωστρεφής επιχειρηματικότητα ο ρόλος του ΥΠΕΞ των Διπλωματικών Αρχών & των Γραφείων ΟΕΥ στις αγορές του εξωτερικού».

Κοινή συνισταμένη ήταν η άμεση ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου και η ενίσχυση των γραφείων ΟΕΥ σε όλον τον πλανήτη.

 

Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Συμεών Διαμαντίδης Πρόεδρος ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, Παναγιώτης Ζάραγκας Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β, Γραφείο ΟΕΥ Ρώμης, Υπουργείο Εξωτερικών, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Βίκυ Μακρυγιάννη Διευθύντρια, Τομέας Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΣΕΒ

Συντονιστής ο Πάνος Μαυρίδης, Δημοσιογράφος.

 

Παναγιώτης Ζάραγκας: Έχουμε αναγνωρισιμότητα ως χώρα στο εξωτερικό. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος, πρέπει να αυξήσουμε το φάσμα των εξαγωγών. Οι ιδιώτες είναι πρωταγωνιστές αλλά χρειάζονται δράσεις υποστηρικτικές που να αναδεικνύουν το προφίλ της χώρας.

Βίκυ Μακρυγιάννη: Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ του ΣΕΒ με τον κλάδο των ΟΕΥ. Οι υπάλληλοι του κλάδου είναι τα μάτια μας στο εξωτερικό, κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια από εδώ, αλλά χωρίς αυτούς κάνουμε τον μισό δρόμο. Αυξάνουμε τα τελευταία χρόνια τις επιχειρηματικές αποστολές και τις ενημερώσεις των μελών μας. Με 60 γραφεία σε 51 χώρες δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Πάγιο αίτημα του ΣΕΒ είναι να αυξηθούν τα γραφεία και οι υπάλληλοι ΟΕΥ. Πάντα πριν ξεκινήσουμε να εξετάζουμε κάποια αγορά παίρνουμε την γνώμη τους. Και αφού πάρουμε το πράσινο φως οργανώνεται από κοινού η προσπάθεια.

Συμεών Διαμαντίδης: Εξαιρετική η συγκυρία για τον κλάδο των εξαγωγών. Ο ΣΕΒΕ είναι ο πιο ενεργός σύνδεσμος που εκπροσωπεί 780 επιχειρήσεις από όλη την χώρα. Το 2022 είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υπηρεσίες, πέραν των προϊόντων. Κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης των εξαγωγών σημαίνει 1 μονάδα αύξησης του ΑΕΠ. Πρέπει να στηρίζουμε τα γραφεία ΟΕΥ, καθώς είναι σημαντική η συμβολή στην εθνική οικονομία. Οι εξαγωγές δεν επηρεάζονται από τις κρίσεις. Τα 60 γραφεία πρέπει να γίνουν 120. Οι μικρομεσαίες δεν συμβάλλουν πολύ στις εξαγωγές, εδώ έγκειται η ανάγκη ώστε οι ΟΕΥ να βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις. 

Αλκιβιάδης Καλαμπόκης: Η λειτουργία των γραφείων ΟΕΥ είναι πολύ σημαντική. Η διάθεση για ανταπόκριση και απαντήσεις είναι άμεση και καίρια αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο για να τους δώσει την ενιαία δομή παρακολούθησης. Πρέπει να δούμε τις καλές πρακτικές του εξωτερικού. Πρέπει να αναβαθμιστούν τα γραφεία με δομές και συγκεκριμένη στρατηγική. Το εθνικό brand είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό όμως δεν γινεται με μία συγκροτημένη στρατηγική, (πχ άλλη ο ΕΟΤ, άλλη ο Enterprise). H   ενίσχυση δράσεων του Enterprise δεν πρέπει να εξαντλείται μονό σε εκθέσεις. 

Ιωάννης Βεργίνης: Πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Πρέπει να διαμορφωθεί μια στρατηγική η οποία δεν θα αλλάξει για τα επόμενα 10 χρόνια. Η οικονομική διπλωματία πρέπει να στηρίζεται συνεχώς. Πρέπει να πάρουμε μερίδια αγοράς, έναντι των ανταγωνιστών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here