Νέο κεφάλαιο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αναζητά το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την ανάδειξη άγνωστων ομορφιών της Ελλάδας μέσω της αναβάθμισης ιστορικών κτιρίων.
Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τον ποιοτικό τουρισμό, προσδίδοντας στην ανάπτυξη μια νέα προοπτική.
Ένα τέτοιο παράδειγμα στην πράξη αποτελεί και η απόφαση του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για το ακίνητο “Ξενία Κύθνου” καθώς και των λοιπών εγκαταστάσεων του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ταμείου για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει πλησίον ιαματικών πηγών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το ακίνητο “Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου” αφορά σε οικόπεδο έκτασης 7.018,40τ.μ. με δύο ιαματικές πηγές και κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Κύθνου, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα υδροθεραπευτήριο και ένα ημιτελές κτίριο για υδροθεραπείες.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου για 99 έτη.Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση και θα ξεκινήσει στις 2 Απριλίου 2018 με την ανάρτηση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11/6/2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύθνος έχει μακρά ιστορία στις ιαματικές πηγές και την λουτροθεραπεία. Στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, “Θερμιά”, απ τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Ιστορικά αναφέρεται ότι το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών με μαρμάρινους λουτήρες, ενώ από το 1845 η βασίλισσα Αμαλία μετέβαινε για λουτροθεραπεία στο νησί.