Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η τροποποίηση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος επιστρεπτέων προκαταβολών για τη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορονοϊού είναι σύμφωνη με το προσωρινό πλαίσιο. Το αρχικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί από την Επιτροπή στις 7 Απριλίου 2020 με αριθμό υπόθεσης SA.56815. Η Επιτροπή ενέκρινε τροποποιήσεις του προγράμματος στις 31 Ιουλίου 2020 (SA.58047) και στις 27 Νοεμβρίου 2020 (SA.59069). Η Ελλάδα κοινοποίησε τις εξής περαιτέρω τροποποιήσεις του προγράμματος:
- παράταση της περιόδου για την οποία μπορεί να χορηγηθεί η ενίσχυση μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020
- μία τροποποίηση των όρων επιλεξιμότητας των δικαιούχων, δηλαδή επιχειρήσεων που παρουσίασαν μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον κατά 20% κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών (το προηγούμενο όριο ήταν 10%) ή των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη λόγω της έξαρσης της πανδημίας
- δυνατότητα μερικής επιστροφής της ενίσχυσης σε ποσοστό 50% υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης μέχρι τον Μάρτιο του 2021 (πριν, το ποσό της ενίσχυσης που έπρεπε να επιστραφεί ήταν υψηλότερο) και
- αύξηση του εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού του καθεστώτος από τα 3,5 δισ. ευρώ στα 5,7 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα, όπως τροποποιήθηκε, παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Ειδικότερα, η στήριξη θα εξακολουθήσει να μην υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, τις 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και τις 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.