Γράφει η «ξενοδόχος»

Είναι -κατά κοινή ομολογία- μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό 150 εκατ. € της πρώτης φάσης, ενώ η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, θα είναι πάνω από 180 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του πολυαναμενόμενου  πάρκου στα 600 στρέμματα και αλλάζοντας ουσιαστικά όλο το παραλιακό το μέτωπο.

Το ζήτημα ωστόσο που παραμένει και προκαλεί και μεγάλη γκρίνια στην περιοχή είναι ο εκτροχιασμός του χρονοδιαγράμματος, που με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, επρόκειτο να μπεί σε τροχιά υλοποίησης από το 2019.

Ο κορωνοϊός και οι καθυστερήσεις που έχει επιφέρει παντού είναι μία από τις αιτίες για τον εκτροχιασμό, ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη αιτία είναι ως γνωστόν το θέμα της εξασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων για το έργο αλλά και οι μελέτες.

Ο νέος στόχος που έχει θέσει τώρα η Περιφέρεια είναι να γίνει η δημοπράτηση για το πάρκο εντός της φετινής χρονιάς, τέλος του 2021 ή αρχές 2022, αν και ακόμη κι αυτό φαίνεται να τίθεται εν αμφιβόλω.

  • «Η δεύτερη φάση θα είναι πάνω από 180 εκατ. ευρώ και είναι ένα έργο που θα απολαμβάνουν πολλές γενιές. Η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου περιλαμβάνεται στον πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας, περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. Έχουμε την ιστορική ευθύνη να ολοκληρώσουμε αυτό το σημαντικό έργο και να το παραδώσουμε έγκαιρα, προς χρήση στους πολίτες», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης ο οποίος επισκέφθηκε τα έργα της πρώτης φάσης του έργου ανάπλασης, προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Α’ Φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

Στο αντικείμενο της α’ φάσης του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συγκοινωνιακά οδικά, τεχνικά έργα, έργα αποστράγγισης οδοστρωμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποχέτευσης ομβρίων, έργα αποκατάστασης και μετακίνησης δικτύων ΟΚΩ (αγωγοί φυσικού αερίου, ύδρευσης κλπ.) καθώς και ορισμένα υδραυλικά έργα εκτός περιοχής, όπως αντλιοστάσια και αγωγοί για τη μόχλευση των νερών του Κηφισού ποταμού, το Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα, για την άρδευση του μελλοντικού Πάρκου.

Στη Β΄φάση περιλαμβάνεται η δημιουργία του πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της (σε έκταση περίπου 600 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με περισσότερα από 22.000 δέντρα και θάμνους), η κατασκευή δικτύων άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, φωτισμού, καθώς και διαδρομών για πεζούς και ποδήλατα, πάρκινγκ 900 θέσεων καθώς και την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών, με πρόβλεψη χρήσεων εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής.

Σημειωτέον ότι έχει περάσει ήδη δεκαετία από όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το πλάνο για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, με βάση και το masterplan του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Piano.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here