Το αμερικανικό fund Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ και η Bain Capital μαζί με το fund JC Flowers, παρουσίασαν χθες τις προτάσεις τους στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την Παρασκευή μεταβιβάζονται στο ΤΧΣ οι 16,5 εκατ. μετοχές της Αttica Bank και έτσι το ΤΧΣ είναι και τυπικά πλέον ο βασικός μέτοχος της τράπεζας. Το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί εγγράφως στον SSM ότι θα καλύψει μέχρι το 68,2% την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica.

  • Με βάση αυτή τη δέσμευση, ο SSM δεν έχει ανακαλέσει την τραπεζική άδεια της Attica Bank αλλά ταυτόχρονα η Φρανκφούρτη έχει αποκλείσει την Attica Bank από την πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό του ευρωσυστήματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα, έχει ξεκαθαρίσει προς στις διοικήσεις του ΤΜΕΔΕ, του ΤΧΣ αλλά και της Τράπεζας ότι δεν θα ανεχτεί άλλες μεταβατικές και προσωρινές λύσεις, σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank έχει αναδείξει το αμερικανικό fund Ellington ως “προτιμητέο επενδυτή”, κυρίως επειδή συνεργάζεται με τον άλλο βασικό μέτοχο της τράπεζας, το ΤΜΕΔΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Bain Capital μαζί με το fund JC Flowers, έχουν καταθέσει μια εξίσου ενδιαφέρουσα και “περισσότερο ιδιωτική” πρόταση κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας με 240 εκατ. Ευρώ.

  • Βασική προϋπόθεση της πρότασης τους είναι να υπάρχει μια οριστική και απολύτως δεσμευτική εκτίμηση του συνόλου της “μαύρης τρύπας” που υπάρχει σήμερα στην Attica Bank ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον δυσάρεστες -για όλους- εκπλήξεις.

Η πρόταση του Ellington προβλέπει ότι να βάλει τμηματικά κεφάλαια στην Τράπεζα, τα οποία η διοίκηση της Attica αξιολογεί στα 180 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δεν θα μπουν αμέσως στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας .

  • Πρώτα, το ΤΧΣ θα αναλάβει ολόκληρη τη ζημία για την εξυγίανση της Attica Bank και στη συνέχεια θα εμφανιστεί το Ellington ως ιδιώτης επενδυτής με αποκλειστικό δικαίωμα συμμετοχής στην δεύτερη φάση της αύξησης κεφαλαίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Ellington θα ξεκινήσει καταθέτοντας στην αρχή 30 εκατ. ευρώ και μετά θα αυξήσει τη συμμετοχή του εξαγοράζοντας το μετατρέψιμο ομόλογο που θα εκδώσει η Attica Bank, μέσα στο 2022.

Αυτή την στιγμή το ΤΧΣ ελέγχει (από την Παρασκευή τυπικά) το 68,2% στην Attica Bank. Η συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Έργων) μειώθηκε στο 14,7%, από 46,3% και του ΕΦΚΑ στο 10,3% από 32,5%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here