Τι πραγματικά αφορά η υπόθεση των stock option του κ. Γ. Πάσχα;

0

Μία ακόμη πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Διαφθοράς που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τον χρονισμό και την στόχευσή της, ήρθε χθες στο φως της επικαιρότητας προσφέροντας ιδανική αφορμή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο αλλά και στον …πάντα πρόθυμο αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Π. Πολάκη να επιτεθούν εναντίον του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε από τον Επίκουρο Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Κούτρα, σε βάρος πρώην στελέχους της Εθνικής τράπεζας και νυν προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην Τράπεζα της Ελλάδος κ. Γ. Πάσχα. Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλής συνέργειας σε απιστία και ηθικής αυτουργίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση .

Οι κατηγορίες συνδέονται με τρία δάνεια που φέρεται να έλαβε, ενδοϋπηρεσιακά, από την Εθνική Τράπεζα, το υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος τα οποία μαζί με τους τόκους αγγίζουν περίπου το ποσό των 800.000 Ευρώ.

  • Τα δάνεια αυτά, εγκρίθηκαν, πριν από 12 χρόνια, το 2007 , σύμφωνα με την κατηγορία, χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους ενώ μέχρι στιγμής φαίνονται να μην εξυπηρετούνται. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δάνειο 590.583 €, ένα 119.053 € και ένα 92.450 ευρώ, χωρίς -σύμφωνα με τον Εισαγγελέα- να αποπληρώνεται κανένα εξ αυτών.

Τις κατηγορίες αντέκρουσε αμέσως ο ίδιος κ. Γεώργιος Πάσχας, μετά το δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας δηλώνοντας ότι:

  • ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Επίκουρος Εισαγγελέας στηρίζει το κατηγορητήριο σε μία και μόνη κατάθεση μάρτυρα που περιγράφει τον τρόπο και τις διαδικασίες επιβράβευσης των τραπεζικών στελεχών με stock options στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το δημοσίευμα έσπευσε προφανώς να εκμεταλλευτεί και να δημοσιοποιήσει με το γνωστό του αγοραίο ύφος ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος βρήκε μία ακόμη ευκαιρία να επιτεθεί στον Γιάννη Στουρνάρα επειδή ο κ. Πάσχας θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες του:

  • «Ο διοικητής της TτΕ σε παλαιότερες υποθέσεις (όπως για το δάνειο του κ. Πολάκη) είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά, ωστόσο δεν έκανε το ίδιο στην περίπτωση του συνεργάτη του κ. Πάσχα. Αναμένουμε εξηγήσεις και απαντήσεις. Γιατί λειτουργεί έτσι ο κ. Στουρνάρας; Γιατί σιωπά; Δεν βλέπω επίσης την ίδια ζέση στην προβολή αυτού του θέματος από το μιντιακό σύστημα, ενώ γίνεται το αντίθετο σε μικρότερης σημασίας θέματα. Γιατί έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πραγματική υπόθεση αφορά ένα bonus που είχε χορηγηθεί στην εποχή της μεγάλης χρηματιστηριακής άνθισης από την τότε διοίκηση της Εθνικής όχι σε ένα ή δύο αλλά σε 220 στελέχη του Ομίλου.

Το bonus ουσιαστικά ήταν ένα χαμηλότοκο δάνειο για την αγορά μετοχών της Εθνικής το οποίο θα αποπληρώνονταν σταδιακά από τα μερίσματα και τις υπεραξίες της μετοχής.

Όπως είναι γνωστό ακολούθησε η καταβαράθρωση όλων των μετοχικών αξιών, η μεγάλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η Τράπεζα προσέφερε διαρκώς επιμηκύνσεις και ρυθμίσεις της οφειλής όχι μόνον για τον κ. Πάσχα αλλά για όλα τα στελέχη που πήραν το συγκεκριμένο bonus.

Ωστόσο η Εισαγγελεία Διαφθοράς, επέλεξε να ασκήσει δίωξη μόνον στον ένα και όχι στα υπόλοιπα 219 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που έχουν επίσης ρυθμίσει και επιμηκύνει την οφειλή τους.

Κατά τον Επίκουρο Εισαγγελέα, τα αδικήματα του κ. Πάσχα αφορούν και τους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες χορηγήσεις….