Το σύστημα αποδοχής καρτών (POS) προτίθεται να πουλήσει η Εθνική Τράπεζα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συνεννόηση με τον αμερικανικό όμιλο συστημάτων πληρωμών EVO Payments για το σκοπό αυτό. Αλλά θα διατηρήσει σημαντικό μερίδιο.

Εκτιμάται ότι η Εθνική θα παραχωρήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην EVO διατηρώντας ποσοστό μειοψηφίας πέριξ του 40%.

Η Εθνική ακολουθεί μεν τη διεθνή πρακτική όπως έκαναν και οι άλλες ελληνικές τράπεζες οι οποίες έπραξαν αναλόγως, αλλά με το δικό της τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι Alpha Bank ανακοίνωσε πρόσφατα ανάλογη συμφωνία με τη Nexi, η Πειραιώς επίσης πούλησε τον τομέα POS στη Euronet, ενώ η Eurobank είναι σε φάση διαγωνισμού για την πώληση του τομέα POS και οι όμιλοι Nexi και Worldline είναι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είναι σε θέση να δημιουργήσουν  εσωτερικό κεφάλαιο άνω του ενός δις ευρώ με τις κινήσεις αυτές. Αλλά και η Attica Bank πουλάει το τμήμα POS, ενώ αντίστοιχη συμφωνία για την πώληση της Cardlink, έκανε και η Quest με τη Worldline.

Για την ΕΤΕ το όφελος από τη συμφωνία δεν θα είναι μόνον στο τίμημα, αφού θα διατηρήσει μερίδιο και έτσι θα έχει έσοδα από την αξιοποίηση του δικτύου στα επόμενα χρόνια, ενώ θα μειώσει ταυτόχρονα τις λειτουργικές δαπάνες της, εγγράφοντας υπεραξίες.

Το άμεσο όφελος για την Alpha Bank ήταν 300 εκ. ευρώ ενώ η Πειραιώς είχε επίσης υπολογίσει το όφελος από τη συμφωνία στα 300 εκ. ευρώ.

Λίγο διαφορετικά κινείται η ΕΤΕ που θα συνάψει με την EVO Payments μικτή εταιρία στην οποία θα εισφέρει τον κλάδο POS αφού τον αποσχίσει ενώ θα αναλάβει μέσω συμφωνίας με τη νέα κοινή εταιρία, τη διανομή προϊόντων μέσω του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here