Καθ΄όλη τη διάρκεια της ιστορίας όπως τη γνωρίζουμε, ο χρυσός έχει διατηρήσει την αξία του, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι είναι άφθαρτος.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλος ο χρυσός στον κόσμο που έχει εξορυχθεί εξακολουθεί να υπάρχει σε διάφορες μορφές, είτε πχ ως κοσμήματα, είτε ως ράβδοι που φυλάσσονται σε θησαυροφυλάκια. Πόσος είναι όμως ο χρυσός που έχει εξορυχθεί και πόσος παραμένει κάτω από το έδαφος;

Αυτό το infographic από την Kalo Gold απεικονίζει όλο τον χρυσό παγκοσμίως που βρίσκεται πάνω από το έδαφος και τα  αποθέματα που έχουν εντοπισθεί και δεν έχουν ακόμη εξορυχθεί.

Πού είναι όλος αυτός ο χρυσός;

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εκτιμά ότι οι ανθρακωρύχοι έχουν εξορύξει ιστορικά συνολικά 201.296 τόνους χρυσού, αφήνοντας άλλους 53.000 τόνους σε αναγνωρισμένα υπόγεια αποθέματα.

Εάν όλος ο υπέργειος χρυσός στοιβαζόταν ο ένας δίπλα στον άλλο, ο κύβος που θα προέκυπτε θα είχε μόνο 22 μέτρα σε κάθε πλευρά, κάτι που αποτελεί απόδειξη της σπανιότητας του μετάλλου. Αλλά πού ακριβώς βρίσκεται όλος αυτός ο χρυσός;

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί είναι σε μορφή κοσμήματος. Η Ινδία και η Κίνα ήταν οι μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης χρυσών κοσμημάτων, συνδυάζοντας περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης κοσμημάτων το 2020.

Δείτε τον σχετικό πίνακα

Category Gold stocks held (tonnes) % of above-ground stocks Dollar value* (US$, trillions)
Jewelry 93,253 46% $5.8T
Private investment 44,384 22% $2.8T
Official holdings/Central banks 34,211 17% $2.1T
Other 29,448 15% $1.8T
Total 201,296 100% $12.5T

 

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αγοράζουν χρυσό λόγω της ικανότητάς του να προσφέρει αξία και όταν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές, ο χρυσός συχνά λειτουργεί ως καταφύγιο. Συνεπώς, η επένδυση είναι μία από τις μεγαλύτερες τελικές χρήσεις του χρυσού, με περισσότερους από 44.000 τόνους χρυσού που διατηρούνται ως πλάκες, νομίσματα ή ράβδοι για αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται με χρυσό (ETF).

Εκτός από τους επενδυτές, οι κεντρικές τράπεζες είναι επίσης από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού. Σε αντίθεση με τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, τις μετοχές και τους τίτλους που υποστηρίζονται από χρέος, η αξία του χρυσού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσφορά και τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες συχνά χρησιμοποιούν χρυσό για να διαφοροποιήσουν τα assets τους και να αντισταθμίσουν την υποτίμηση του νομίσματος. Τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί.

Υπόγεια Αποθέματα Χρυσού

Πριν μετατραπεί σε κόσμημα ή ράβδος, ο χρυσός περνά από διάφορα στάδια στην εφοδιαστική αλυσίδα, ξεκινώντας με την εξερεύνηση ορυκτών και την εξόρυξη υπόγειων αποθεμάτων. Το 2020, ο κόσμος διέθετε 53.000 τόνους χρυσού σε αναγνωρισμένα υπόγεια αποθέματα. Δείτε σε ποιες περιοχές βρίσκονται αυτά τα αποθέματα:

Country Gold reserves (tonnes) % of total
Australia 🇦🇺 10,000 19%
Russia 🇷🇺 7,500 14%
U.S. 🇺🇸 3,000 6%
Peru 🇵🇪 2,700 5%
South Africa 🇿🇦 2,700 5%
Rest of the World 🌎 27,100 51%
Total 53,000 100%

 

Πηγή: visual capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here