Πενταετές πλάνο Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2024 κατήρτισε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης που υπεβλήθη στη ΡΑΕ περιλαμβάνεται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία κατά 20% και 90.000 νέες παροχές (μετρητές) φυσικού αερίου

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών κατανάλωσης με έξυπνους μετρητές, επένδυση της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η στρατηγική του προγράμματος στηρίζεται στην υλοποίηση επενδύσεων για την επέκταση του δικτύου και την τροφοδότηση νέων περιοχών, στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και των διανεμούμενων όγκων και στην ολοκλήρωση του ψηφιακού της μετασχηματισμού για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης

Αναλυτικά, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020 – 2024 προβλέπει την επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 470 χλμ. (286 χλμ. στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 184 χλμ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) και την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης του φυσικού αερίου στο 74%, από 61% που είναι σήμερα. Η ανάπτυξη του δικτύου αναμένεται να αυξήσει κατά 90.000 τα σημεία παράδοσης (μετρητές), που θα προστεθούν στους 351.000 ενεργοποιημένους μετρητές που διαθέτει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (σε σύνολο περίπου 470.000 πανελλαδικά).

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη, την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια μέσα από την ανάπτυξη και την υλοποίηση νέων εφαρμογών, καθώς και σύγχρονο πλαίσιο ασφάλειας, διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων.

Η υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αναμένεται να εξασφαλίσει σταθερή κερδοφορία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Το 2019 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις άνω των 28 εκατ. ευρώ, επεκτείνοντας το δίκτυό της κατά 104 χλμ. και προσθέτοντας 26.570 νέους ενεργοποιημένους μετρητές, καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 41,5 εκατ. ευρώ, 12% υψηλότερη σε σχέση με το 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here