Ένα από τα δυσκολότερα τεστ αντοχής στην ιστορία τους, αναμένεται να περάσουν φέτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα κληθούν να “αποδείξουν” ότι μπορούν να αντέξουν τις δυσμενείς συνέπειες του Brexit, περιλαμβανόμενης συρρίκνωσης της ενωσιακής οικονομίας κατά 8,3% μέχρι το 2020. Αυτά προκύπτουν από τις μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες θα βασιστούν τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών,  και τις οποίες έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Σύμφωνα με την EBA, τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2018.

Στην ανακοίνωσή της η τραπεζική αρχή αναφέρει ότι οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσουν φέτος το πιο σκληρό “τεστ αντοχής” της ικανότητάς τους να αντέξουν τους κλυδωνισμούς μιας αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.

“Τα stress tests έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στους εποπτικούς φορείς, τις τράπεζες και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά ένα κοινό αναλυτικό πλαίσιο για τη συνεπή σύγκριση και αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών της ΕΕ σε οικονομικές διαταραχές”, σημειώνει η EBA.

Το δυσμενές σενάριο της EBA προβλέπει σωρευτική υποχώρηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης κατά 8,3% μέχρι το 2020  έναντι του βασικού σεναρίου που έχει στηριχτεί στις πραγματικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, υπό το δυσμενές σενάριο, το οποίο σύμφωνα με την EBA είναι αυστηρότερο από αυτό που χρησιμοποίησε η Federal Reserve κατά τους αντίστοιχους ελέγχους ανθεκτικότητας των αμερικανικών τραπεζών, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά 1,9%, η ανεργία θα αυξηθεί κατά 3,3% και οι τιμές των κατοικιών θα καταγράψουν σωρευτική πτώση της τάξης του 19% μέχρι το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, τα stress tests της ΕΕ θα ενσωματώνουν νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα που υποχρεώνουν τις τράπεζες να συντάσσουν εμπροσθοβαρείς προβλέψεις για τα δάνεια σε περίπτωση που αυτά καταστούν “κόκκινα”. Η μεγάλη αυτή λογιστική μεταρρύθμιση εφαρμόζει διδάγματα από την οικονομική κρίση του 2007-09, η οποία βρήκε απροετοίμαστες τις περισσότερες τράπεζες, που έτρεχαν τελευταία στιγμή να βρουν μετρητά ώστε να καλύψουν τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα επικείμενα τεστ αντοχής θα εξετάσουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες μπορεί να αντεπεξέλθουν στην γενικότερη οικονομική ύφεση, την αυξημένη αστάθεια της αγοράς και την πολιτική αβεβαιότητα που θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

“Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μακροοικονομικών κινδύνων που μπορεί να συνδεθούν με την Brexit”, σημειώνει η τραπεζική αρχή. Όπως εξηγεί, κατά τον έλεγχο αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ληφθεί υπόψη μια απότομη και μεγάλη αύξηση του risk premium στις παγκόσμιες αγορές, καθώς και ο αντίκτυπος μιας αδύναμης ανάπτυξης και ισχνής κερδοφορίας. “Αυτό θα επηρεάσει, ιδιαίτερα, τις τράπεζες στις χώρες που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές προκλήσεις στον τραπεζικό τους τομέα”, εξηγεί η ΕΒΑ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στα stress tests της EBA θα συμμετέχουν 37 τράπεζες από χώρες της ευρωζώνης που καλύπτουν το 70% των assets του τραπεζικού τομέα της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ