Τις τελευταίες «πινελιές» στην πλατφόρμα που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα επιδότησης των δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, βάζουν τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο NPL Confidential, αυτή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Φεβρουαρίου, με τους δανειολήπτες να έχουν ένα περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους. Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες θα επιδοτούν το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022), με το υπόλοιπο 50% να καλύπτεται από τους δανειολήπτες. Πιο αναλυτικά, σε δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούνιο τα 563 ευρώ. Μετά και την τέταρτη αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε την τελευταία φορά η ΕΚΤ – κατά 0,50% – τότε η δόση έχει εκτοξευτεί στα 770 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 207 ευρώ/μήνα, με την επιδότηση από πλευράς των τραπεζών να υπολογίζεται στα 103 ευρώ/μήνα. Στο σχήμα της επιδότησης εντάσσεται το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τις οποίες επικοινώνησαν και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρόκειται για τουλάχιστον 30.000 ωφελούμενους με δάνεια, ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το δάνειο δεν πρέπει να είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος. Παράλληλα, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι
❖ ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.
❖ μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και
❖ συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.