Πότε θα γίνει το Συνέδριο της ΓΣΕΕ ;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η κορυφαία -τριτοβάθμια- συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, η ΓΣΕΕ, λειτουργεί ακόμη και σήμερα, με διορισμένη από τα δικαστήρια διοίκηση.

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναβάλλεται διαρκώς και απλώς επεκτείνεται η προηγούμενη της μνημονιακής περιόδου. Η εκπροσώπηση των εργαζομένων σε μια σειρά από διοικητικά συμβούλια μεγάλων επιχειρήσεων καθυστερεί ενώ σημαντικά προγράμματα του ΕΣΠΑ με κοινωνικό πρόσημο, δεν εκτελούνται.

Στα πέτρινα χρόνια του Τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε αρμονικά με τους μπαχαλάκηδες, δήθεν αριστερούς αγωνιστές,  που συνειδητά είχαν και έχουν στόχο να διαλύσουν την ενιαία τριτοβάθμια συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα, της ΓΣΕΕ.

Η λογική αυτής της ανίερης υπόγειας συμμαχίας ήταν απλή:

  • «Αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη ΓΣΕΕ, ας την διαλύσουμε».

Γι’ αυτό άλλωστε ο «αριστερός» πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε συναντήθηκε με τον πρόεδρο του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα της χώρας, τον Γιάννη Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ.

Οι αλήστου μνήμης, «καταδρομικές παρεμβάσεις» μαυροντυμένων, κοντοκουρεμένων, στυλιαροφόρων   «αγωνιστών», στα Συνέδρια που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα και τη Ρόδο είχαν έναν και μόνον έναν σκοπό:

  • Να μην πραγματοποιηθεί Συνέδριο της ΓΣΕΕ ώστε να μην πιστοποιηθεί με την ψήφο των εκπροσώπων των εργαζομένων, η μηδαμινή συνδικαλιστική απήχηση των συγκεκριμένων «αριστερών παρατάξεων» στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Γι’ αυτό άλλωστε οι επιθέσεις με λοστάρια και σιδηροτροχούς, οι προπηλακισμοί και ο καταιγισμός υβριστικών παρεμβάσεων, σε υπόγεια τούνελ αλλά και στους διαδρόμους, επεκτάθηκαν  στα Συνέδρια Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών (Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κοζάνη κα).

Κορυφαία στιγμή «αγωνιστικής δράσης» των τραμπούκων με τα λοστάρια, ήταν η διάλυση του συνεδρίου της μεγαλύτερης οργάνωσης μέλους της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα η ΓΣΕΕ να εκπροσωπείται από μια διορισμένη από τα δικαστήρια, διεκπεραιωτική διοίκηση.

Ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα, ο διάλογος ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και την κυβέρνηση έχει μεταφερθεί στα πεζοδρόμια και τις βίαιες διαδηλώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης αλλά δεν προσφέρουν υπηρεσία στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η νόμιμη διοίκηση της ΓΣΕΕ προσπαθεί απεγνωσμένα να πραγματοποιήσει ένα εκλογικό τουλάχιστον συνέδριο, από το οποίο θα προκύψουν όργανα και νόμιμοι εκπρόσωποι ώστε να αποκατασταθεί ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα.

  • Η λογική λέει ότι όσοι διαφωνούν με την πολιτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ μπορούν να αποχωρήσουν και να συστήσουν μια δική τους αυτόνομη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Δεν το κάνουν όμως γιατί θα χάσουν την πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση (από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, συνδικαλισμένων και μη), χάριν της οποίας έχουν μισθό και «απασχόληση» οι κομματικοί συνδικαλιστές που δήθεν εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα…

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στη ΓΣΕΕ ότι θα της εξασφαλίσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει συνέδριο αυτό τον μήνα, σ’ ένα χώρο όπου τα παράσιτα και οι τραμπούκοι με τα λοστάρια δεν θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

Ποιον εξυπηρετεί αυτή η έωλη κατάσταση; Σίγουρα όχι τους μισθοσυντήρητους του ιδιωτικού τομέα.

(δείτε σχετικό βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here