Η καθυστέρηση της έκδοσης της υπουργικής απόφασης με την οποία θα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες και θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος για την ρύθμιση των οφειλών σε 24-48 δόσεις είναι ο λόγος που η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Δεδομένου ότι η υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα της πάγιας ρύθμισης δεν είναι συμβατή με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης, μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να δημιουργηθεί από την αρχή, η οποία αργότερα θα είναι ενιαία για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες
Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα εξακολουθούν και μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση αυτή να είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.
Μολονότι η ρύθμιση προβλέπει περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, έχει όμως πολύ ακριβότερο επιτόκιο 6,5% και δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και αν αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη ακόμα και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2019 που έμειναν απλήρωτοι.
Επίσης, προκειμένου να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο για να ρυθμίσει κάποιο έκτακτο χρέος του θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του.
Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:
- Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
- Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.
(πλ. απο dikaiologitika)