Από το 2018, η JP Morgan είχε δημιουργήσει ένα μοντέλο για την πρόβλεψη της επόμενης οικονομικής κρίσης. Δηλαδή δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και του ντόμινο που προκάλεσε, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου… έβλεπαν μπροστά. Έμμεσα επιβεβαιώνοντας την κυκλικότητα των κρίσεων, που από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα ακολουθούν έναν κυκλικό χρονισμό 8 έως 12 ετών. Με κορυφώσεις και βυθίσεις, θυμίζοντας πως αυτή που είναι ήδη σε εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια του μακροβιότερου bull market στη διαδρομή της Wall Street.
Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση (του 2018), η κρίση που θα έπληττε τις αγορές θα ερχόταν ως συνέπεια της πολιτικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών και του περιορισμού της ρευστότητας.
Σύμφωνα με το μοντέλο του οίκου, οι προβλέψεις πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διάρκεια της οικονομικής επέκτασης και της επόμενης ύφεσης, το ύψος της μόχλευσης, την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και το μέγεθος της απορρύθμισης. Οι αναλυτές επισήμαιναν πως η μετάβαση από το ενεργητικό μοντέλο διαχείρισης των επενδύσεων στο παθητικό έχει περιορίσει τη δυνατότητα της αγοράς να αποτρέψει μεγάλες οικονομικές διορθώσεις.
Σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η JP Morgan υποδείκνυε “When to buy depressed assets”. Στο διάγραμμα απεικονίζονται τα σημεία αναστροφής (ΡΜΙ, turning points), χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ο οίκος βλέπει άμεσα «γύρισμα» της αγοράς. Ωστόσο, επιχειρεί μια “buy the dip” προσέγγιση.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 07/04/2020