Του Βάιου Κρόκου

Ενδιαφέρουσες αναλύσεις και τοποθετήσεις καταγράφηκαν στο πάνελ “Προσελκύοντας επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες” κατά τη διάρκεια του Digital Economy Forum 2019, που δίνει το παρών και το Banks.com.gr.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως, όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και στη γεωγραφική θέση της, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις στον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας. Αρκετές πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, με επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ έχουν ανακοινωθεί νέες επενδύσεις, η υλοποίηση των οποίων πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. 

Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση και ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων αυτών, αντικείμενο το οποίο θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ενότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστο Δήμα, υφυπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων, βρίσκονται εν εξελίξει οι διεργασίες επίσημης καταγραφής των start up εταιρειών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των περαιτέρω προσπαθειών για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. 

Αυτό θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του οικοσύστηματος εν συνόλω, στις προσπάθειες αναζήτησης κεφαλαίων, σε χρηματοδότηση και εργελειοποίηση κ.α.

Στο ειδικό πάνελ του Digital Economy Forum 2019 αναλύθηκαν επίσης οι παράγοντες και οι προσπάθειες που συντελούνται για την προσέλκυση επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες. Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως για την προσέλκυση επενδυτών αρχικά χρειάζεται η ύπαρξη μιας αγοράς, δεύτερον ένα φιλικό πλαίσιο για επενδύσεις και τρίτον έξτρα κίνητρα που λειτουργούν επικουρικά.

Κατά τα άλλα, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά στους σχετικούς ευρωπαϊκούς μέσους όρους όσον αφορά την ψηφιακή καινοτομία. Από την άλλη πλευρά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που μαστίζεται από γραφειοκρατικές διαδικασίες γύρω από αυτά τα ζητήματα. 

Αναφορικά με το brain drain, σύμφωνα με τους ομιλητές δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο όσον αφορά την ψηφιακή καινοτομία, καθώς υπάρχει διαρροή και από την Ευρώπη προς ΗΠΑ και Ασία.

Την δική τους οπτική γύρω από αυτά ανέλυσαν οι κ.κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte και Νίκος Χρυσός, Director of Innovation EMEAR, Cisco. Επεξήγησαν παράλληλα τους λόγους και τις προοπτικές των πρόσφατων επενδύσεών τους σην Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας επίσης τις προοπτικές και προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας υπό τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό.

Δείτε επίσηςΑ. Γεωργιάδης: Ευκαιρία για συνέργειες στην ψηφιακή τεχνολογία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here