Περισσότερες από 60 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού από πλούσιους που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Ήδη έχουν διεκπεραιωθεί οι 10 αιτήσεις και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καταβάλλουν και τον αναλογούντα φόρο που ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το capital.
Μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση “Greece: Competing for Global Talent”, που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Αθηνά Καλύβα τόνισε ότι η πανδημία δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, λόγω του περιορισμού των ταξιδιών, αλλά “υπάρχουν πάνω από 60 αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια αρχή, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα”. Σημείωσε δε πως “για πρώτη φορά έχουμε μια step by step προσέγγιση του θέματος, μια ανταγωνιστική, πρωτογενή νομοθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μaς. Οπως ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας:
Το πρώτο Non Dom έγινε το 2019 σύμφωνα το οποίο φυσικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μπορούν να υπαχθούν σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσουν σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Το ποσό της επένδυσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ, εντός 3ετίας. Όσοι το επιλέξουν θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή 100.000 ευρώ για 15 έτη, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.