Πόσο θα μας κοστίσει η περιπέτεια του CoViD-19 ;

0

Αυτές τις μέρες έχει κορυφωθεί η -πολλές φορές σκληρή και αγενής- αντιπαράθεση των αναλυτών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία για το εύρος των συνεπειών από την εξάπλωση του κορωνοϊού.  Στην Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι “ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε την οικονομική επίπτωση του CoViD-19”.

H γενικευμένη αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε αλλαγή της στρατηγικής πολλών μεγάλων χαρτοφυλακίων τα οποία πλέον τιμολογούν διαφορετικά τον παράγοντα ‘‘ρίσκο’’.

H αλήθεια είναι ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας αντέδρασε, γρήγορα, βίαια και φοβισμένα, κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί επενδυτές με υψηλά κέρδη από το παρελθόν τα οποία θα ήθελαν να κλειδώσουν…

  • Μία βασική αιτία της τραπεζικής κατρακύλας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι το …μποτιλιάρισμα στην έξοδο λόγω της πληθωρικής παρουσίας δεκάδων hedge funds στον συγκεκριμένο κλάδο που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει κεφαλαιακά κέρδη άνω του 100%.

Έτσι μάλλον εξηγείται ότι μέσα σε μια βδομάδα το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχασε 6 δις Ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του με απώλειες 20% σε διάστημα εβδομάδας, στο -26% σε μηνιαίο, για τον Δείκτη Τραπεζών, χαμηλότερα και των 650 μονάδων.

Με λίγα λόγια, οι τιμές των τραπεζών διόρθωσαν και επέστρεψαν στα επίπεδα Αυγούστου 2019.

  • Στον υπόλοιπο πλανήτη ο CoViD-19 έχει προκαλέσει πυρετό, ρίγη και υψηλό πονοκέφαλο.

Ήδη η οικονομία της Ιταλίας κινείται σε τροχιά ύφεσης ενώ  προς την οικονομική ύφεση οδεύει και η Γερμανία. Αυτομάτως οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης αντέδρασαν με ξεπούλημα (Sell off) στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Το Ευρώbanking μπήκε σε καραντίνα. Πάλι.

  • Η Bank of America /Merrill Lynch εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα χαμηλώσει ακόμη περισσότερο στο 2,8%.

Ο ευαίσθητος χρηματιστηριακός δείκτης της Wall Street, o S & P 500 υποχώρησε αμέσως και τώρα οι αναλυτές δίνουν στις 3.058 μονάδες για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

  • Χθες όμως ο πλανήτης εκστασιασμένος παρακολούθησε μια εντυπωσιακή βουτιά μεγαλύτερη του –4% για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει τις 26.000 μονάδες  και τον S&P 500 να πέφτει χαμηλότερα από τις 3.000 μονάδες.

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λοιπόν, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται πλέον και στις ΗΠΑ. Δημοσιοποιούνται μια σειρά δραματικών εκτιμήσεων από πλευράς εταιρειών και οικονομικών αναλυτών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας.

Την ερχόμενη Δευτέρα που στην Ελλάδα κατά ευνοϊκή σύμπτωση έχουμε αργία στο Χρηματιστήριο, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του κλάδου μεταποίησης στην Κίνα που θα τροφοδοτήσουν τα νέα σενάρια για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here