Στο COP26 στη Γλασκώβη, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και να φτάσει στο Net Zero έως το 2050. Παράλληλα, μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών δηλώνουν ότι θέλουν να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα το επόμενο έτος.

Σε αυτό το γράφημα εξετάζεται πώς μπορεί να εξελιχθούν τα ξενοδοχεία στο μέλλον, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιουργεί αυτή η δέσμευση.

Σώζοντας το κλίμα

Τα δεδομένα σε αυτό το γράφημα προέρχονται από μια πρόσφατη μελέτη της EY-Parthenon που εντόπισε μια σειρά από υπάρχουσες πρωτοβουλίες εξοικονόμησης άνθρακα τις οποίες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα καταλύματα αυτή τη στιγμή για να μειώσουν το αποτύπωμά τους.

Αν και καμία μεμονωμένη πρωτοβουλία δεν μπορεί να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων ενός ξενοδοχείου, όλες μαζί μπορούν να συντελέσουν σε μεγάλη εξοικονόμηση. Συλλογικά, ολόκληρος ο τομέας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές του κατά 48 εκατομμύρια τόνους CO2, κάτι που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 10,7 εκατομμυρίων αυτοκινήτων με φυσικό αέριο από τους δρόμους για ένα χρόνο.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των 24 πρωτοβουλιών εξοικονόμησης άνθρακα που εξετάζονται στην έκθεση.

 

Εάν έχετε μείνει πρόσφατα σε ξενοδοχείο, μπορεί να έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές προς αυτή την κατεύθνση. Ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός, για παράδειγμα, είναι ένα πρότυπο και έχει εφαρμοστεί μαζικά στα καταλύματα. Συνολικά, ο παγκόσμιος μέσος όρος υιοθέτησης αυτού του μέτρου είναι 45%. Με το τρέχον ποσοστό, ο τομέας έχει ήδη εξαλείψει 39 εκατομμύρια τόνους CO2-eq σε εκπομπές.

Πόσο κοστίζει ένα ξενοδοχείο NET ZERO;

Η τουριστική βιομηχανία και τα ξενοδοχεία ειδικότερα ήταν από τους τομείς που επλήγησαν χειρότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ σήμερα εξακολουθούν να καλύπτουν το χαμένο έδαφος.

Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, την κρίση κόστους διαβίωσης και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας προς το παρόν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων φαίνονται απρόθυμοι να επωμιστούν το αρχικό κόστος των 4.750 δολαρίων ανά δωμάτιο ή 243 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο τον κλάδο.

Ακόμα κι έτσι, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να κάνουν απόσβεση στην αρχική τους επένδυση από την εξοικονόμηση ενέργειας εντός 15 ετών. Στην πραγματικότητα, το 76% του δυναμικού μείωσης συνδέεται με μια θετική επιχειρηματική υπόθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here