Πόσο …επικίνδυνες είναι οι ….120 δόσεις;

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Όλοι οι διεθνείς οίκοι, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι μία ακόμη ρύθμιση -και μάλιστα αυτού του μεγέθους- όχι μόνον δεν θα ενισχύσει τα δημόσια ταμεία αλλά επιπλέον θα εμπεδώσει την πεποίθηση στην Ελλάδα ότι όποιος χρωστά και δεν πληρώνει, τελικά κερδίζει σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων.

Από την άλλη πλευρά, όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν πέρυσι τη δυνατότητα να πληρώσουν την Εφορία, σίγουρα δεν την έχουν και φέτος ή του χρόνου, γι’ αυτό χρειάζονται βοήθεια, μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς.

Μπροστά σ’ αυτό το περίπλοκο πρόβλημα, η κυβέρνηση αναζητά απλώς ένα προεκλογικό τρικ για να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους, αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα. 

Από τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών της Εφορίας, περισσότεροι από τους μισούς χρωστούν ποσά μέχρι 500 ευρώ. Μόλις το 1% των φοροοφειλετών, λιγότεροι από 4.000, βαρύνονται με χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Όσοι χρωστούν πάνω από 500 € και μέχρι 10.000 ευρώ αριθμητικά μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των οφειλετών, το οποίο ανέρχεται στο 38%.

Το βαρύ πρόβλημα δημιουργείται συνήθως στο τέλος του έτους. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο συσσωρεύονται πολλές φορολογικές υποχρεώσεις και συνήθως οι φορολογούμενοι κάνουν μια οδυνηρή επιλογή:

  • Πληρώνουν μόνον τις επείγουσες οφειλές και φεσώνουν τους υπόλοιπους.
  • Το 2018 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση αυξήθηκε κατά 4,44 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου εκατομμύρια φορολογούμενοι εκλήθησαν να πληρώσουν ταυτόχρονα φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και όλες τις άλλες υποχρεώσεις…

Η Εφορία έχει δικαίωμα να προχωρά σε κατάσχεση ακινήτου ακόμη και για ληξιπρόθεσμο χρέος 500 ευρώ. Όποιος οφείλει χρωστά στα δημόσια ταμεία ποσό μεγαλύτερο των 500 ευρώ, εφόσον δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε θα ξυπνήσει ένα πρωι με ένα κατασχετήριο του σπιτιού του.

Η Εφορία έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για ληξιπρόθεσμο χρέος πάνω από 500 ευρώ.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here