Δημήτρης Μαλλάς
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τα δεδομένα και την αξία τους. Έχουν, μάλιστα, υπάρξει χαρακτηρισμοί του τύπου ότι «τα δεδομένα είναι το νέο …πετρέλαιο» ή το νέο «νόμισμα». Ενδεχομένως, αυτοί οι ισχυρισμοί να έχουν βάση υπό την έννοια ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνει μία επιχείρηση -κάθε μεγέθους επιχείρηση- είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.
Το θέμα, όμως, δεν είναι απλώς να έχεις αποθηκευμένα κάπου αυτά τα δεδομένα. Πρέπει και να τα αξιοποιήσεις. Μόνο τότε θα προσθέσουν πραγματική προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση και θα τη βοηθήσουν να αυξήσει τα έσοδα της, να βελτιώσει την παραγωγικότητα της και εν τέλει να πετύχει τους όποιους στόχους έχει θέσει. Πως ονομάζονται αυτές οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα τους; Όπως σημείωνε χθες (24/4/2018) ο γενικός διευθυντής της SAP για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Ανδρέας Ξηρόκωστας, κατά τη διάρκεια του ετήσιου SAP Forum, αυτές είναι οι «έξυπνες» επιχειρήσεις.
Για αρκετά χρόνια, οι εταιρείες τεχνολογίας προέτρεπαν τους πελάτες τους να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους. Όμως, παράλληλα, τους ωθούσαν και να τα αξιοποιήσουν προκειμένου να προσφέρουν καλύτερα προϊόντα, περισσότερο προσωποποιημένες υπηρεσίες αλλά και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας. Το πρόβλημα ήταν πως πολλές επιχειρήσεις δεν ήταν έτοιμες. Γιατί, όπως επεσήμανε ο κ. Ξηρόκωστας, ένα σημαντικό στοιχείο προκειμένου μία επιχείρηση να περάσει στο επίπεδο που θα αποκαλείται «έξυπνη» είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλες τις επιχειρήσεις είναι πως δεν είναι αρκετό να εγκαταστήσουν τα κορυφαία συστήματα και λύσεις. Είναι μεν βασική προϋπόθεση αλλά ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι οι άνθρωποι της επιχείρησης. Αν δεν πειστούν ότι πρέπει να αλλάξουν η όποια προσπάθεια θα στεφθεί με αποτυχία. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα χαμηλά κλιμάκια αλλά και την κορυφή της πυραμίδας. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων πρέπει να καταλάβουν ότι στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή τα πάντα είναι διαφορετικά. Και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να φέρουν τα πάνω – κάτω μέσα στον ίδιο τον οργανισμό τους. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν εκτός αγοράς.