Γράφει η «ξενοδόχος» 

Η ζήτηση από τους ξένους και η πολυσυζητημένη βραχυχρόνια μίσθωση, μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες φαίνεται ότι ανεβάζει –αδικαιολόγητα αν ληφθούν υπόψη τα εντυπωσιακά ποσοστά της ανόδου- τις τιμές των ενοικίων και πωλήσεων ανά την Ελλάδα. 

Τα στοιχεία προκύπτουν από το δίκτυο αγγελιών Spitogatos, που ανακοίνωσε χθές τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για τα ακίνητα, του  Spitogatos Property Index (SPI) (https://www.spitogatos.gr/deiktis-timon). Με  βάση λοιπόν τις δημοσιευμένες αγγελίες των ιδιοκτητών ακινήτων, σε όλη την επικράτεια μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2019, μεσοσταθμικά οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,2%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης ακόμη περισσότερο κατά 9,4%.

Η βάση δεδομένων του δικτύου περιέχει σήμερα περισσότερες από 3  εκατομμύρια καταχωρήσεις ακινήτων και με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης, δίνει μία εικόνα της διακύμανσης των τιμών από το 2011 έως και σήμερα για κάθε είδος ακινήτου σε κάθε περιοχή της χώρας.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2019, έως και τον Ιούνιο του 2019, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια, με 2.531 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στο Κιλκίς με 500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο καταγράφηκε στο κέντρο Αθήνας με +30,9%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στα Γρεβενά με -30,7%. Στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή αυτή την στιγμή είναι στα 1.522 ευρώ ανά τ.μ., από 1.162 ευρώ ανά τ.μ. ένα χρόνο πρίν. Ακολουθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ένα 25% αλλά και ο Πειραιάς με ένα 18,2%. Τα νότια προάστια επίσης σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στο 13,3% κι εκεί προσφέρονται προς πώληση  αυτή την στιγμή τα ακριβότερα σπίτια με μία τιμή ανά τ.μ. (μεσοσταθμικά πάντα) στα 2.531 ευρώ ανά τ.μ.. Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα πιο ακριβά σπίτια στην Ελλάδα είναι, ως αναμενόμενο, οι Κυκλάδες με μία μέση τιμή στα 2.506 ευρώ ανά τ.μ., αν και η αύξηση είναι μόλις στο 1,6%.

Αντίθετα, πτώση παρατηρείται στη Φωκίδα (-8%) με μία μέση τιμή στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., την Πρέβεζα (-5,8%) στα 1.111 ευρώ ανά τ.μ., τη Λέσβο (-5,6%)  στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., τη Λευκάδα, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού  (-1,5%) με μία μέση τιμή στα 1.642 ευρώ ανά τ.μ.. 

Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται κι εδώ στο Κιλκίς με 2,9 ευρώ /τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 31 ευρώ  ανά τ.μ.. Αν και παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι (-14,3%) πολύ υψηλές τιμές σημειώνονται στις Κυκλάδες, με μία μέση τιμή στα 23,3 ευρώ ανά τ.μ.. Μεγάλη αύξηση, κατά 31,7% έχουν σημειώσει μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των ενοικίων στο Ρέθυμνο, με μία μέση ζητούμενη τιμή στα 7,6 ευρώ ανά τ.μ., στην Κέρκυρα με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 20% και μέση τιμή στα 7 ευρώ ανά τ.μ.. Από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στα προάστια του Πειραιά και στο κέντρο η αύξηση είναι σε διψήφιο ποσοστό, 20,1% με 5,67 ευρώ ανα τ.μ. και 14,4% στα 7,2 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στην Αθήνα οι υψηλότερες τιμές ζητούνται στα νότια προάστια, στα 10,5 ευρώ ανά τ.μ. (+5%). Στα βόρεια προάστια η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά 11,6%, στα 8,1 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο κέντρο της Αθήνας η άνοδος τοποθετείται στο 10,2%, στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ.. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here