Τρόπους ώστε να πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις ο φόρος εισοδήματος, σε όσους υποβάλλουν νωρίς τις φορολογικές τους δηλώσεις, εξετάζει το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ.

Η εκτίμηση είναι ότι οι πληρωμές των φόρων θα είναι πιο εύκολες για τους φορολογούμενους καθώς ο φόρος θα «σπάει» σε περισσότερες δόσεις.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019, να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η έγκαιρη έναρξη υποβολής παρέχει την δυνατότητα διορθώσεων τυχόν προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στην πορεία και θα απαιτούν την έκδοση οδηγιών με εγκυκλίους κ.λπ. αλλά γεννά και την ευκαιρία για την αύξηση των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος  εισοδήματος πληρώνεται σε τρείς διμηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα η 1η μέχρι 31η Ιουλίου, η 2η μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30η Νοεμβρίου ή την τελευταία εργάσιμη μέρα των συγκεκριμένων μηνών.

Το σύστημα που σχεδιάζουν από κοινού ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ προβλέπει «μπόνους» περισσότερων δόσεων για όσους υποβάλλουν νωρίς τη φορολογική τους δήλωση.

Ειδικότερα εξετάζεται να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής και από διμηνιαίες οι δόσεις, να γίνουν μηνιαίες, με τελευταίο μήνα πληρωμής τον Νοέμβριο κάθε έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε όποιον υποβάλει τη δήλωση τον Μάρτιο θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος σε μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο, οι οποίες θα είναι οκτώ. Μέχρι και πέρυσι, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου είναι ίδιες για όλους, ήτοι Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Αν η δήλωση υποβληθεί Απρίλιο, ο φόρος θα πληρωθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο ενώ αν υποβληθεί τον Μάιο ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο.

Επίσης, αν η δήλωση υποβληθεί τον Ιούνιο, ο φόρος  θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Για όσους υποβάλλουν τη δήλωση τον Ιούνιο (καταληκτική προθεσμία), δεν αλλάζει κάτι καθώς με βάση τα ισχύοντα η πληρωμή του φόρου ολοκληρώνεται σε τρείς διμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Νοέμβριο. Απλά αντί να πληρώνουν τον φόρο σε τρείς διμηνιαίες δόσεις θα τον πληρώσουν σε πέντε δόσεις.

Δεδομένου ότι δεν επιμηκύνεται ο χρόνος εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων, εκτιμάται ότι οι  θεσμοί δεν θα έχουν αντίρρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here