Αποδεσμεύεται το πρώτο μέρος του πακέτου των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης  (Recovery and Resilience Facility) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Στην πρώτη φάση της κατανομής, η Ελλάδα θα λάβει 12,612 δισ. ευρώ (70% το 2021 και 2022) και 3,631 δισ. ευρώ στη 2η φάση (30%, το 2023).

πίνακας Reuters

Για τα… διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που υπολείπονται των 32 δισ. ευρώ, πρώτα θα πρέπει να κατατεθούν τα σχέδια του κάθε κράτους – μέλους (σ.σ. έχουν παρουσιαστεί στο Μαξίμου οι προτάσεις Πισσαρίδη) στην Κομισιόν και να εγκριθούν.

Μην ξεχνάμε ότι σε ποσοστό 37% των κονδυλίων πρέπει να διοχετευούν σε πράσινες επενδύσεις.

Επίσης, ορίζεται ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων θα πρέπει να δοθεί σε ψηφιακές επενδύσεις, (δηλαδή σε πάνω από 18 δισ. ευρώ).

Θυμίζουμε ότι Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν στα επενδυτικά σχέδια τους παρακάτω τομείς:

  1. Ενεργοποίηση και προετοιμασία διαχρονικά βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  2. Ανακαίνιση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
  3. Επαναφόρτιση, ανεφοδιασμός και προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.
  4. Σύνδεση και ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.
  5. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.
  6. Κλιμάκωση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων και ανάπτυξη των πλέον ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών.
  7. Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αναβάθμιση δεξιοτήτων, με στόχο την προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

Δείτε επίσης: Next Generation EU: Τα 750 δις, το σχέδιο ανάκαμψης και τα επόμενα βήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here