Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημιουργήθηκε εν έτει 1949, όταν οι μνήμες από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ακόμη νωπές και η Σοβιετική Ένωση ήλεγχε σχεδόν το σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης και την Ανατολική Γερμανία. Σήμερα υφίσταται ως αμυντική και πολιτική “ομπρέλα” μεταξύ 30 χωρών.

Όλες είναι υποχρεωμένες να αλληλοστηρίζονται σε περιόδους πολέμου, αλλά ορισμένες χώρες έχουν πολύ ισχυρότερα στρατιωτικά και αμυντικά συστήματα από άλλες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ΝΑΤΟ, αυτός ο χάρτης αποκαλύπτει τι ξοδεύει κάθε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ για την εθνική του άμυνα.

Ποιες χώρες δαπανούν περισσότερα

Οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα για την άμυνα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2021, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ θα είναι κοντά στα 811 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Από την άλλη πλευρά, οι αμυντικές δαπάνες όλων των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανέλθουν σε 363 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν όλες τις άλλες χώρες κατά 448 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα, όπως φαίνεται από το γράφημα δαπανά περί τα 8 δις δολάρια.

Το ΝΑΤΟ βασίζεται στη δημιουργία στρατιωτικών δυνάμεων και την απόκτηση εξοπλισμού με στόχο την κοινή ασφάλεια και άμυνα. Και, παρά την πανδημία, πολλά μέλη όντως αύξησαν τις δαπάνες τους το 2020.

Ωστόσο, δεν συνεισφέρουν όλες οι χώρες εξίσου. Ο συμφωνημένος στόχος για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, είναι να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα έως το 2024, αλλά πολλές χώρες δεν είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here