Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει καίρια πλήγματα σε όλες τα επίπεδα. Ανεργία, λιτότητα, μείωση του προσδόκιμου ζωής, εισοδηματικές μειώσεις είναι μόνα μερικά από τα αποτελέσματα που βίωσαν και βιώνουν χιλιάδες πολίτες.
Οι δαπάνες για τις καταναλωτικές ανάγκες περιορίστηκαν – για κάποιους εξανεμίστηκαν εντελώς – όπως και οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό υπέστησαν δραματική μείωση.
Πόσα είναι όμως τα λεφτά που χάθηκαν;
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση.
- Η ύφεση και τα μνημόνια στο πέρασμα τους “σάρωσαν” τις αμοιβές μέσα σε δέκα χρόνια που μειώθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ, με την ανεργία και τις μεγάλες περικοπές να συμβάλλουν περαιτέρω στη διαμόρφωση της αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού.
Την ίδια περίοδο, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 40 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, υπό το βάρος των περιοριστικών πολιτικών, της ανεργίας, της δραστικής περικοπής σε μισθούς και εισοδήματα, με τις επενδύσεις την ίδια ώρα να υποχωρούν στο μισό.
Το χαμένο έδαφος
Η πορεία του ΑΕΠ και των συνιστωσών του απεικονίζει με τραγικό τρόπο την απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στα χρόνια της κρίσης, δημιουργώντας μια τεράστια τρύπα στην ελληνική οικονομία, που καλείται να “τρέξει” με σταθερά επιταχυνόμενους ρυθμούς, μεσοπρόθεσμα.
Οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στις τσέπες των Ελλήνων εργαζομένων και των νοικοκυριών αποτυπώνονται και στην πορεία των επιμέρους μεγεθών.
Σε τρέχουσες τιμές:
- Η τελική καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών περιορίστηκε στα 118,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 από 159 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008.
- Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στα 59,6 δισ. ευρώ από 82,9 δισ. ευρώ