Υποχρεωτική καραντίνα, κλειστά σύνορα, αναστολή πτήσεων: Αυτά είναι κάποια μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως ως απόπειρα περιορισμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Τελευταία, μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς οι πολίτες βιώνουν τον επιβεβλημένο εγκλεισμό. Άλλοι πιο «επώδυνα» κλεισμένοι στα μικρά τους σπίτια, με τις οικογένειές τους, αγωνιώντας για το εγγύς μέλλον και άλλοι, οι πιο «τυχεροί» που «εγκλωβίστηκαν» σε πεντάστερα ξενοδοχεία και lux υποδομές, όταν επιβλήθηκαν οι απαγορεύσεις.
«Πολλοί από τους επισκέπτες μας έχουν επιλέξει να παρατείνουν την παραμονή τους κατά μια ή δυο εβδομάδες ή μέχρι νεοτέρας» ανέφερε ο Kevin Wendle, ιδιοκτήτη του Hotel Esencia στη Riviera Maya, του Μεξικού. Αυτό ξεκίνησε ακόμα και πριν την ανακοίνωση της Παρασκευής 20 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Μεξικού θα περιορίσουν τα ταξίδια εκτός συνόρων, μεταδίδει το Bloomberg.
Μέχρι την Παρασκευή, 30 από τους 35 επισκέπτες που μένουν αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο σχεδίαζαν να παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον. Η ξενοδοχειακή μονάδα που φυσιολογικά χρεώνει πάνω από 1.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση, προσφέρει έκπτωση 30% σε εκείνους που παρατείνουν τη διαμονή τους και 40% σε εκείνους που θα παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας.
Η Adriana Ching, 34χρονη δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη, παρέτεινε τη διαμονή της όταν άκουσε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του αμερικανικού ΥΠΕΞ . Όπως λέει, «προτίμησα να είμαι εδώ από το σπίτι μου στη Νέα Υόρκη. Νιώθω πιο ασφαλής σε αυτόν τον φυσικό παράδεισο, μακριά από όλα».
Το Esencia δεν είναι το μοναδικό 5άστερο που μετατρέπεται σε καταφύγιο από τον κορωνοϊό. Το ίδιο έγινε και με το Jumby Bay, ένα all inclusive πολυτελές θέρετρο 40 δωματίων σε ιδιωτικό νησί δυο μίλια από την ακτή της Αντίγουα. Οι σουίτες εκεί κοστίζουν $1.895 το λιγότερο ανά διανυκτέρευση.
Όπως λέει η επικεφαλής μάρκετινγκ «οι πελάτες θέλουν να κρυφτούν από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο».
Ο Will Oakley, γενικός διευθυντής του Cobblers Cove, που έχει 40 σουίτες στα νησιά Μπαρμπέιντος, αναφέρει από τη μεριά του:
«Το να επιστρέφεις στην πατρίδα σημαίνει καραντίνα και αν οι πελάτες μπορούν να μείνουν εδώ περισσότερο, ακόμα και για έναν – δύο μήνες, θα το κάνουν». Το κόστος στο συγκεκριμένο θέρετρο θα ανέλθει σε 13.500 δολ. χωρίς φαγητό και άλλα έξοδα.
Ένας άλλος ξενοδόχος στις Μπαχάμες τονίζει: «σχεδόν το μισό από το ΑΕΠ μας προέρχεται από τον τουρισμό. Μπορούμε και να κρατήσουμε ασφαλείς τους επισκέπτες μας και να βοηθήσουμε την οικονομία. Είναι μια περίπτωση win win»