Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Χιονοστιβάδα εξελίξεων από την οποία για την ώρα έχουν ευνοηθεί και αντιδράσει όλα τα ομόλογα και ειδικά τα ευρωπαϊκά ομόλογα του Νότου και της Ελλάδας, έχει προκαλέσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στην Αγγλία με την ανακοίνωση μεγάλων φοροαπαλλαγών για όλους, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την επερχόμενη ύφεση.
Όπως είχαν προειδοποιήσει οι αναλυτές, οι ανακοινώσεις προκάλεσαν ένα «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων στα βρετανικά ομόλογα, ανεβάζοντας έτσι τις αποδόσεις και έμμεσα τα επιτόκια, ενώ η στερλίνα δέχθηκε πλήγμα υποχωρώντας έναντι του δολαρίου και αρχικά έναντι και του ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, από χθες εξελίσσεται μεγάλη παρέμβαση στα βρετανικά ομόλογα, τα οποία έχουν μετριάσει την πτώση τους, όμως η παρέμβαση αυτή συνοδεύτηκε και από παρέμβαση στα ιταλικά ομόλογα από την ΕΚΤ η οποία υπενθύμισε στην πράξη ότι διαθέτει πέραν των άλλων και νέο εργαλείο για να αποτρέπει κατακερματισμό των πολιτικών της.
Μετά την ενεργοποίηση της ΕΚΤ στην Ιταλία, ανέκαμψαν οι τιμές των ομολόγων στην Ευρωζώνη και μειώθηκαν οι αποδόσεις τους, τόσο στα ελληνικά ομόλογα, όσο και στα ισπανικά και πορτογαλικά. Η τάση ανάκαμψης μεταφέρθηκε παντού, ακόμα και στα γαλλικά ή γερμανικά ομόλογα.
Έτσι αυτή τη στιγμή η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
*Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο του οποίου η απόδοση ανέβαινε έντονα μετά τις 19 Σεπτεμβρίου ξεπερνώντας τα 4,2% έφθασε χθες πάνω από το 5% για να υποχωρήσει μετά στα 4,9%
*Το ιταλικό δεκαετές που είχε φθάσει στο 4,9% επηρεαζόμενο και από την εκλογή Μελόνι, υποχώρησε στο 4,64%.
*Το ευρώ από τις 20 Σεπτεμβρίου έχει χάσει την επαφή με το parity και πλέον αντιστοιχεί σε 0,965 δολάριο.
*Η απόδοση στο 30ετές βρετανικό ομόλογο είχε εκτιναχθεί στο 5% μέχρι να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και να υποχωρήσει.
*Η απόδοση στο δεκαετές βρετανικό ομόλογο είχε φθάσει στο 4,6% πριν την παρέμβαση που οδήγησε σε απόδοση κάτω από το 4,2%.
*Η στερλίνα που υποχωρεί από το 2021 έναντι του δολαρίου, γκρεμίστηκε μέχρι το 1,03 αγγίζοντας το parity. Επανήλθε μετά την παρέμβαση και τις αγορές βρετανικών ομολόγων στο 1,078%.
*Η στερλίνα χάνει σταθερά έδαφος σε σχέση με το ευρώ, από το Μάρτιο του 2022. Ειδικά όμως από τον Αύγουστο υποχωρεί έντονα και από τα 1,20 ευρώ βρέθηκε στα 1,09 ευρώ πριν την παρέμβαση η οποία την επανέφερε στα 1,12 ευρώ.