Οι βιομηχανίες θα μπορούν να παράγουν μόνες τους ρεύμα από ΑΠΕ χωρίς όριο, για να το χρησιμοποιούν. Σχετική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στη Βουλή, δίνοντας ταυτόχρονα λεπτομέρειες και για τα πράσινα διμερή συμβόλαια PPAs για τη βιομηχανία που έχουν επίσης στόχο να μειώσουν το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανία μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.
Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο ώστε οι βιομηχανίες να αποκτήσουν μονάδες ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή μεγάλης κλίμακας.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, ότι οι βιομηχανίες θα μπορούν να αποκτήσουν μονάδες αυτοπαραγωγής χωρίς όριο ισχύος. Οι μονάδες της αυτοπαραγωγής θα συνδέονται με απευθείας καλώδιο με την παραγωγική μονάδα της βιομηχανίας, η οποία θα μπορεί να συγχρονίζει την παραγωγή της ανάλογα.
Με τον τρόπο αυτό η βιομηχανία θα μπορεί αφενός να εξασφαλίζει χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα θα μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα.
Το σχέδιο όμως έχει δύο αιχμές. Η άλλη στόχευση για να αποκτήσει η βιομηχανία πρόσβαση σε φθηνή «πράσινη ενέργεια», είναι τα «πράσινα διμερή συμβόλαια», τα γνωστά και ως πράσινα PPAs για τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση του μηχανισμού για τα πράσινα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας.
Το λεγόμενο green pool για τη βιομηχανία, που θα κοινοποιηθεί στην ΕΕ, αναμένεται να περιλαμβάνει την εγγυοδοσία από πλευράς κράτους όσον αφορά στις συμβάσεις που θα υπογραφούν μεταξύ πράσινων παραγωγών και ενεργοβόρων καταναλωτών. Επίσης το σχήμα θα περιλαμβάνει επιδότηση προκειμένου να ισοσταθμιστεί το κόστος προσαρμογής της καμπύλης παραγωγής από μονάδα ΑΠΕ, στην καμπύλη φορτίου μιας βιομηχανίας.
Οι αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παραγωγική βάση της χώρας. Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές αυξήσεις στο ρεύμα, εξέλιξη που επηρεάζει σημαντικά τα λειτουργικά τους κόστη και οδηγεί σε μετακύλιση του αυξημένου κόστους, όπου αυτό είναι εφικτό λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, στα παραγόμενα προϊόντα.