Εν αναμονή νέων μεταρρυθμίσεων, η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα μεθοδεύει τα επόμενα της βήματα και τις πρακτικές που θα ενισχύσει την συμμετοχή της στο . Νομοθεσία, εποπτεία, φερεγγυότητα, σωστή, τα κλειδιά της ανάπτυξης και τα στοιχεία που θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ πολιτών και αγοράς.

Της Ελενας Ερμείδου

Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς την ιδιωτική ασφάλιση λόγω ορισμένων περιστατικών του παρελθόντος, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες χώρες στις οποίες το μερίδιο των ασφαλειών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Η απουσία κατάλληλης νομοθεσίας από το κράτος  και ρύθμισης της αγοράς από μία ισχυρή εποπτεία ήταν τα κύρια σημεία άνοιξαν την ψαλίδα μεταξύ πολιτών και αγοράς.

Το γεφύρωμα πετυχαίνεται, αφού ανέλαβε την εποπτεία των ασφαλιστικών η Τράπεζα της Ελλάδα για την εφαρμογή του Solvency II το οποίο βάζει σε πρώτο πλάνο τους κινδύνους και την προστασία των ασφαλισμένων.

H ρύθμιση της αγοράς συνεχίζεται με την νέα νομοθεσία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, IDD (Insurance Distribution Directive), η οποία θέτει στο επίκεντρο την προστασία του ασφαλισμένου.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν να επιλέγουν με προσοχή την εμπορική τους πολιτική σε ό,τι αφορά τη διανομή των προϊόντων τους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να επωφελούνται των ασφαλιστικών συμβουλών που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν. Και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων ασφαλιστικών συμβουλών. Η έγκυρη ενημέρωση και η παροχή ασφαλιστικής συμβουλής για την επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστικού προϊόντος, από ενημερωμένους συνεργάτες, αποτελεί τη βάση για την ικανοποίηση των ασφαλιστικών αναγκών των πελατών. Βάση στην οποία εδράζεται η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου.

Επιπλέον, το Έντυπο Βασικών Πληροφοριών το οποίο έχει εισαχθεί εδώ και ένα χρόνο με τον Κανονισμό για τα PRIIPs (Packaged Retail and Insurance-based Investment Products), δηλαδή «Προϊόντα Συνδεδεμένα με Επένδυση», είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Από αυτό, οι επενδυτές μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τις βασικές παραμέτρους της σκοπούμενης επένδυσής τους και να συγκρίνουν τις διαθέσιμες εναλλακτικές επενδύσεις. Σημαντικό, λοιπόν, είναι το Έντυπο Βασικών Πληροφοριών να μην καταστεί μια γραφειοκρατική υποχρέωση και να δίδεται έγκαιρα στους πελάτες από τους ασφαλιστικούς διανομείς, κατά το στάδιο που οι επενδυτές σχηματοποιούν την απόφασή τους για το είδος της επένδυσης που θα επιλέξουν.

Περαιτέρω αναμένονται νέες νομοθετικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν ακόμα περισσότερο τους ασφαλισμένους ώστε να γνωρίζουν το βαθμό που είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Η ΕΕ προωθεί νομοθεσία που αφορά την δημοσιοποίηση των πολιτικών για την αντιμετώπιση των κινδύνων διατηρησιμότητας.

Τα παραπάνω διασφαλίζουν στο έπακρο τους ασφαλισμένους ωστόσο το κλείσιμο της ψαλίδας μπορεί να γίνει με νομοθετικές αλλαγές από την Πολιτεία.

 

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ