Μέσα από συγκριτική αξιολόγηση και μόρια θα προκύψουν αυτοί που θα επιδοτηθούν για την αλλαγή κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη με βάση το νέο πρόγραμμα που ξεκινά αύριο με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας αρχικά για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2.

Προτεραιότητα δίνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Όπως είπε ο Κ. Σκρέκας, όσοι δεν επιλεγούν στην πρώτη φάση θα μείνουν επιλαχόντες για την περίπτωση που διατεθούν επιπλέον κεφάλαια. Το πρόγραμμα φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ και επιχορηγεί νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις. Για τις τελευταίες σχεδιάζεται πρόγραμμα αντικατάστασης των επαγγελματικών ψυγείων.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών θα παρέχει επιδοτήσεις 30% έως 50% για αγορά καινούριων μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Όσοι κερδίσουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Η επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας στις αρχές Ιουλίου.

Για την αίτηση το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 220.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Στον ιστότοπο https://tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας, και έτσι να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here