Γράφει η «ξενοδόχος»
Θετικό, ως πρώτο βήμα αλλά η συνέχεια έχει αρκετή αναφορά. Ο λόγος για τις συστάσεις της Κομισιόν χθές όσον αφορά την επανεκκίνηση του τουρισμού που αποτελούν ένα πρώτο βήμα για το restart στον κλάδο, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα.
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν χθές από την Ε.Ε., η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των κρατών μελών με τη μεγαλύτερη εξάρτηση στο ΑΕΠ τους από τον τουρισμό. Κατά σειρά οι χώρες είναι οι εξής: Κροατία (25%), Κύπρος (22%), Ελλάδα (21%), Πορτογαλία (19%), Αυστρία, Εσθονία, Ισπανία (15%), Ιταλία (13%), Σλοβενία, Βουλγαρία (12%), Μάλτα (11%), Γαλλία (10%), Γερμανία (9%).
Δείτε επίσης: Check-in στον ευρωπαϊκό τουρισμό από την Κομισιόν: Εισηγείται άνοιγμα των συνόρων
«Καλωσορίζουμε τις προτάσεις ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε χθές σχετικά στο BBC World ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. «Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου και εμείς, ως χώρα, θέσαμε το θέμα του τουρισμού ως μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας. Είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτή η θέση κέρδισε δημοτικότητα έως του σημείου των τελικών ανακοινώσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν το πλαίσιο για να έχουμε μια συντονισμένη έξοδο από αυτήν την πρωτοφανή κρίση».
Στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χθές, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τουρισμό και τις μεταφορές, έγινε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά. «Ανοίγει πλέον ο δρόμος για εθνικές αποφάσεις και διακρατικές συμφωνίες, που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες, με γνώμωνα και την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων. Ο δρόμος της επανεκκίνησης θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά όλοι μαζί, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μειωθούν οι φετινές απώλειες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος.
Ο ίδιος εκτιμά τις διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της ΕΕ, ως ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού. «Πλέον, η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η στήριξη της εργασίας, μαζί με το δίχτυ προστασίας της ανεργίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια. Πόσες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας θα επαναλειτουργήσουν, πόσες εποχικές θα ανοίξουν, ποιες θα είναι οι αγορές-στόχοι, ποια θα είναι η διάρκεια της σεζόν και εντέλει, τι μέρος των εσόδων του 2019 μπορεί να διασωθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός: «Οι συστάσεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν με κατηγορηματικό τρόπο τρία πράγματα. Πρώτον, τη σημασία του τουρισμού για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης. Δεύτερον, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων μπροστά στα οποία βρίσκονται εκτεθειμένες όλες οι επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας. Τρίτον, την άμεση ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού». Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, πλέον είναι ώρα αφενός για διακρατικές συμφωνίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, «αφετέρου δε για καινοτόμα και τολμηρά μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Το ΞΕΕ με τον θεσμικό ρόλο του, θα συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο και τις προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργείων προς αυτή την κατεύθυνση, μπροστά σε μια τουριστική χρονιά, η οποία θα είναι ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα δύσκολη».