Φίλιππος Καραμέτος

Μία ημέρα πριν ανακοινωθεί και επίσημα η παραίτηση του κ. Δημήτριου Παπαδημούλη από επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και από μέλος του κόμματος, δημοσιογράφοι της αποστολής, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Έλληνα αντιπρόεδρο του Ε.Κ. για την περιφερειακή Ανάπτυξη, τις πολιτικές, τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα.

Την ειλημμένη απόφαση της παραίτησης την κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό, παρά το γεγονός ότι περιστοιχίστηκε από Έλληνες δημοσιογράφους και ερωτήθηκε για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις ευρωεκλογές του 2024. 

Ως νέος παππούς θα αφιερώνει χρόνο στο εγγόνι του, την οικογένειά του, αλλά η ενασχόληση του με την Ευρώπη δεν θα σταματήσει τον Ιούνιο του 2024. Ίσως από άλλο πόστο, όχι τόσο επιφορτισμένο, με τον όγκο υποχρεώσεων που βαραίνει έναν από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. 

Πάμε όμως να δούμε τα όσα ανέφερε στη συζήτηση ο πολύπειρος στα ευρωπαϊκά θέματα, κ. Παπαδημούλης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ).

Σημαντικό βήμα το Ταμείο Ανάκαμψης

“Στην αρχή της πανδημίας αποφασίστηκε κάτι το οποίο για χρόνια το αρνούνταν οι πλούσιοι της Ευρώπης, κυρίως η Γερμανία. Η Κομισιόν αποφάσισε να ενισχύσει με 750 δισ. τα 27 κράτη-μέλη, με ειδικά κριτήρια και ανάλογα με το ποιες χώρες είναι πλούσιες ή φτωχές.

Η Ελλάδα πήρε 31 δισ. ευρώ συν 5 δισ. με το πρόγραμμα RePowerEU. “Η… μοιρασιά βασίστηκε από τη μία σε έναν ειδικό αλγόριθμο και από την άλλη στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει ανισότητες. Ένα μέρος των χρημάτων είναι επιδότηση και το υπόλοιπο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο” τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Τα € 18 δισ. θα έλθουν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα € 13 δισ. με τη μορφή δανείων με μηδενικό επιτόκιο.

Και συνέχισε: “Η χώρα πρέπει να οργανώσει που θα κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του ταμείου είναι one off, σαν ένα είδος ευρωομολόγου. Το πρόγραμμα τελειώνει το 2026 και οποίος δεν το αξιοποιήσει τίθεται εκτός. Απαιτεί, λοιπόν, ιδιαίτερη προετοιμασία. Η διαφορά σε σχέση με τα μνημόνια είναι ότι την συγκεκριμένη διαχείριση την κάνει αποκλειστικά η Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας καταρτίζει και το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα αυτό (σ.σ. ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “RRP”, γνωστό ως “Ελλάδα 2.0″), ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα τεχνοκρατικά, καλά φτιαγμένο σχέδιο, βάση της έκθεσης Πισσαρίδη.

“Παίρνουμε ήδη δόσεις αλλά μόνο ένα μέρος έχει περάσει στην οικονομία. Πέραν από τα κριτήρια της κατανομής, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα λεφτά λόγω αδιαφάνειας”.

Ο εκ των αντιπροέδρων του Ε.Κ. έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας σε σχέση με την Πορτογαλία, χώρες που παρουσιάζουν μορφολογικές ομοιότητες, με ίδιο περίπου πληθυσμό κτλ., λέγοντας ότι η πορτογαλική πολιτική είναι πιο κοινωνική όσον αφορά στην κατανομή αυτών των κονδυλίων.

Ανάφερε ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατατέθηκαν προτάσεις αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να γνωρίζει ακριβείς λεπτομέρειες το Κοινοβούλιο. “Ένας υπάλληλος της Ε.Ε. ξέρει η ελληνική Βουλή όχι” τόνισε χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι…

Επεσήμανε μάλιστα ότι εγείρεται πάντα το θέμα έλλειψης διαβούλευσης, της αδιαφάνειας με απευθείας αναθέσεις με κλειστές προθεσμίες, διαγωνισμούς, τραπεζικό σύστημα. “Αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν, υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα που θα εξαρτηθεί από τον τρόπο διαχείρισης” είπε.

Χωρίς την πολιτική συνοχής, οι ανισότητες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Επειδή υπάρχει το άγχος απορρόφησης των κονδυλίων έως το 2026 θα μείνει πίσω η αξιοποίηση από το Ταμείο Συνοχής, από το ΕΣΠΑ. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα χρόνια προβλήματα που παρατηρούνται με τις μελέτες, τους διαγωνισμούς (κακό ελληνικό μητρώο εκτέλεσης διαγωνισμών), τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης, τις δικαστικές πρόσφυγες, τις καθυστερήσεις, την απονομή δικαιοσύνης στην έγκριση μιας επένδυσης.

Εν κατακλείδι ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα έγκαιρο, τεχνοκρατικό, καλό πρόγραμμα, αλλά με εμφανή αδυναμία ανακούφισης κοινωνικών ζητημάτων, όπως αυτά της στέγης, της παιδείας κτλ.

“Η φιλοσοφία είναι ότι τα λεφτά πάνε στα λεφτά. Χρειάζεται πίεση από ειδική επιτροπή. Πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή στη διαφάνεια” τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ