Πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια 3-6 δισ. ευρώ ως δάνεια για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα, με την ενσωμάτωση αδιάθετων κεφαλαίων 225 δισ. ευρώ από το REPower EU. Η δυνατότητα προκύπτει μετά την εισήγηση του Ecofin για αναθεώρηση του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν σε αυτά προστεθούν και 800 εκατ. ευρώ επιπλέον επιδοτήσεων το ποσό θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τα 7 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, με την προσθήκη συνολικών κεφαλαίων ύψους 20 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεων, ανοίγει ο δρόμος για διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το σκέλος αυτό. Εκτιμάται ωστόσο πως μετά την εισήγηση του Ecofin, θα χρειασθεί χρόνος έως το τέλος του έτους για διαπραγματεύσεις και την αλλαγή του Κανονισμού και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι που θα προσεγγίζουν ακόμα και τα 7 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Με το φθηνό χρήμα για επενδύσεις να αποτελεί το δέλεαρ εκτιμάται ότι θα χρειασθεί να υπολογιστεί η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος και της εγχώριας οικονομίας να απορροφήσουν στην επόμενη τετραετία όχι 13 δισ. ευρώ δανείων ανάκαμψης αλλά από 16 έως και 19 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά δεν αποκλείεται να διευρυνθούν συνολικά για τα κράτη-μέλη ή να εμπλουτιστούν με άλλα εργαλεία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, σχεδιάζει την ενεργοποίηση νέου προγράμματος με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος Sure για την προάσπιση της αγοράς εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτό το μοντέλο, τα κεφάλαια θα είναι και πάλι με τη μορφή δανείων με χαμηλό όμως κόστος και την εγγύηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. με αγκάθι την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.

ΝΑΚ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ