Μία ακόμη δυνατότητα για επιπλέον μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου -ακόμη και κάτω από το 50%- για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και για τα νομικά πρόσωπα προσφέρεται, από φέτος- για χιλιάδες επαγγελματίες.

Ο νόμος που μειώνει τον συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους επαγγελματίες και στο 70% για τις επιχειρήσεις, δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Ωστόσο φέτος, λόγω της πανδημίας, θα  υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες συγκεκριμένες περιπτώσεις επαγγελματιών που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν με αίτησή τους το περίφημο ‘‘άρθρο 70’’ του κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

  • Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι σε περίπτωση μείωσης του εισοδήματος σε ποσοστό άνω του 25%. ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει με αίτησή του την περαιτέρω μείωση της επιβάρυνσης από την προκαταβολή φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των κερδών του.

Είναι προφανές ότι λόγω πανδημίας είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι επαγγελματίες που θα πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει σαφώς λιγότερους φόρους από τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρώτος και κυρίαρχος είναι η πανδημία. Αναμένεται αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των κερδοφόρων επιχειρήσεων, οι οποίες στην Ελλάδα αποτελούν ούτως ή άλλως μειοψηφία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here