Αναμφίβολα, το 2020 ήταν μια ευμετάβλητη χρονιά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους επενδυτές, αφού καταγράφηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις των τιμών που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ποτέ σχεδόν σε κάθε τομέα.

Παρά την αστάθεια, ο συνδυασμός των πρώιμων παρεμβάσεων τόνωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των θετικών ειδήσεων για τα εμβόλια ευνόησε τους αγοραστές.

Μαζί με το Infographic των αποδόσεων σε επενδύσεις περιουσιακών στοιχείων, νομίσματα και S&P 500, συμπεριλάβαμε τη μέγιστη απόδοσή τους για το έτος – την πτώση από το άνοιγμα του 2020 στα χαμηλά του έτους – μαζί με την ανάκαμψη από τα χαμηλά του 2020 στην τιμή κλεισίματος.

Αυτό βοηθά στην απεικόνιση των πιο ανθεκτικών στοιχείων του 2020, μαζί με τη δύναμη της ανάκτησής τους

Οι αγορές το 2020

Από όλες τις μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τα πολύτιμα μέταλλα παρείχαν τις καλύτερες αποδόσεις πέρυσι.

Ο χρυσός ολοκλήρωσε τη χρονιά με άνοδο 24,6%, αλλά κατέγραψε μείωση από το υψηλό όλων των εποχών των 2.075 $ / ουγκιά που επιτεύχθηκε στις 7 Αυγούστου.

Χάρη στο ισχυρό ξεκίνημά του τον Ιανουάριο (4,8%), όταν ο Μάρτιος ήρθε, ο χρυσός ανέβηκε και έπεσε μόνο 4,4% κάτω από το ετήσιο άνοιγμα.

Η απόδοση για τον άργυρο κατά τη διάρκεια του έτους ήταν επίσης εξαιρετική, προσφέροντας στους επενδυτές κέρδη της τάξης του 47,4% παρά την πτώση -34,7% που κατέγραψε τον Μάρτιο.

Ακολουθεί μια σύνοψη στην απόδοση όλων των μεγάλων assets κατά τη διάρκεια του έτους:

Οι μετοχές των ΗΠΑ και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είχαν διψήφιες αποδόσεις παρά την ταραχώδη χρονιά. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στο Russell 2000 ξεπέρασαν εκείνες του S&P 500 κατά 3%, αλλά επίσης σημείωσαν μια πιο απότομη πτώση κατά τη διάρκεια περιόδων αστάθειας.

Παρόλο που υπήρξαν ορισμένες δραματικές μειώσεις το 2020, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου WTI που συνέβη τον Απρίλιο. Τα συμβόλαια μελλοντικής διαπραγμάτευσης μειώθηκαν στα 37,63 δολάρια το βαρέλι με τις ακυρώσεις ταξιδιού (λόγω Covid-19) να επιφέρουν στασιμότητα στη ζήτηση πετρελαίου  καθώς δεν επιτεύχθηκαν συμφωνίες μείωσης της προσφοράς από τα μέλη του ΟΠΕΚ.

Θετική ήταν η χρονιά για τα εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ, ωστόσο οι αποδόσεις τους βασίστηκαν κυρίως στη στήριξη της νομισματικής πολιτικής και των αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε το χαρτοφυλάκιο χαρτονομισμάτων και ομολόγων του Δημοσίου κατά 79% από τον Μάρτιο, με το συνολικό ενεργητικό της να φτάνει τα 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2020.

Ο S&P 500

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι ο τομέας της ενέργειας χτυπήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο πέρυσι, με τους τομείς αξίας να αγωνίζονται κυριολεκτικά να αποδώσουν σε σύγκριση με τους τομείς ανάπτυξης.

Η τεχνολογία των πληροφοριών συνέχισε να καταγράφει ανοδική πορεία όπως το 2019, με τις Amazon (76%), Apple (81%) και Netflix (66%) να απαρτίζουν τα τρία μέλη της FAANG με τις καλύτερες επιδόσεις. Άλλοι τεχνολογικοί παίκτες όπως η Nvidia (121%), η Paypal (115%) και η AMD (100%) έφτασαν άνετα σε νέα υψηλά όλων των εποχών με τριψήφια απόδοση για το 2020.

Καθώς οι τομείς των υπηρεσιών επικοινωνίας (21,3%) και της διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών (32%) παρουσίασαν επίσης καλή απόδοση, οι τελευταίοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα οποιασδήποτε κατηγορίας του S&P 500 (96%).

Τα συναλλάγματα το 2020

Στις αρχές του έτους, τα μεγάλα νομίσματα ακολούθησαν γενικά παρόμοιες πορείες καθώς όλα υποχώρησαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Το ελβετικό φράγκο ήταν ένα από τα πιο ανθεκτικά νομίσματα, παρουσιάζοντας μείωση μόνο κατά 2,1% από το άνοιγμα του 2020. Ήταν επίσης μια από τις καλύτερες επιδόσεις στο τέλος του έτους παράλληλα με το ευρώ και το αυστραλιανό δολάριο με κέρδη 9% ή περισσότερο.

Ο συγχρονισμός της πτώσης στο δολάριο Αυστραλίας ή Νέας Ζηλανδίας ήταν η πιο ικανοποιητική ευκαιρία για τους εμπόρους forex πέρυσι. Εν τω μεταξύ, η ινδική ρουπία, το μεξικάνικο πέσο και το ρωσικό ρούβλι δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τα σημεία που έχασαν τον Μάρτιο, με το ρούβλι να βλέπει διψήφιες απώλειες.

Νικητές και ηττημένοι του 2020

Η πανδημία COVID-19 καθόρισε σε μεγάλο βαθμό πολλούς από τους νικητές και τους ηττημένους του 2020, όπως και η διεύρυνση της προσφοράς χρήματος στις ΗΠΑ από την Federal Reserve.

Το Zoom έγινε μια ουσιαστική υπηρεσία επικοινωνιών στο lockdown και οι μετοχές της Moderna και της Novavax αυξήθηκαν στα ύψη καθώς ανακοίνωσαν τα εμβόλια COVID-19

Το Bitcoin έσπασε πολύ πέρα ​​από το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών, επιστρέφοντας μόλις πάνω από 300% από το άνοιγμα του 2020 και περισσότερο από 650% από τα χαμηλά. Ο Tesla είχε μια ακόμη πιο θεαματική πορεία, καταγράφοντας αύξηση κατά 745% και κάνοντας τον Elon Musk τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, καθώς τα παγκόσμια ταξίδια σταμάτησαν γρήγορα πέρυσι, η Carnival Corporation (η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο) και η Air Canada υπέστησαν διψήφιες απώλειες μαζί με το αργό πετρέλαιο WTI και μεγάλο μέρος του ενεργειακού τομέα και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Η διάθεση εμβολίων και οι χρηματοδοτικές στηρίξεις των ΗΠΑ είναι οι τρέχοντες γνωστοί-άγνωστοι, στους οποίους η αγορά “ποντάρει” για το έτος που διανύουμε, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν για να δουν αν η κάμψη του δολαρίου θα αντιστραφεί ή εάν το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου θα συνεχίσει να μειώνεται το 2021.

 

VisualCapitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here