Η έλλειψη καινοτομίας στην ασφάλιση κατοικίας μπορεί να προκαλέσει σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ενδεχομένως να είναι ανεπαρκώς καλυμμένοι και για τον λόγο αυτό πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν λύσεις.
Από την άλλοι, στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου οι εταιρείες έχουν επιταχύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης σε λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία με στόχο να παρέχουν καλύτερη κάλυψη στους οδηγούς.
Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αναλύσουν τις τάσεις οδήγησης, όπως το πόσο συχνά συμβαίνουν τα ταξίδια, το μήκος αυτών των ταξιδιών και την ταχύτητα με την οποία οδηγεί ο ασφαλισμένος. Τα δεδομένα που στη συνέχεια παραδίδονται πίσω σε αυτόματες ασφαλιστικές εταιρείες τους επιτρέπει να ασφαλίσουν καλύτερα τους πελάτες τους και να ανταμείψουν τους πελάτες που πληρούν το πρότυπο “καλό οδηγό”.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλιστές είναι σε θέση να αναλύσουν τις τάσεις στην οδήγηση, όπως το πόσο συχνά γίνονται ταξίδια, το μήκος αυτών των διαδρομών και την ταχύτητα με την οποία οδηγεί ο ασφαλισμένος. Τα δεδομένα που στη συνέχεια παραδίδονται στις ασφαλιστικές εταιρείες τους επιτρέπει να ασφαλίσουν επαρκώς τους πελάτες τους και να ανταμείψουν εκείνους που πληρούν το πρότυπο του «καλού οδηγού».
Στην ασφάλιση κατοικίας οι ασφαλιστές επιχειρούν να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο μοντέλο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του «Ιnternet of Things» (IoΤ) προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τα σπίτια που ασφαλίζουν συμπεριλαμβανομένων και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην εκάστοτε κατοικία οι οποίες εν δυνάμει θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο.
Η χρήση ΙοΤ στο σπίτι
Σύμφωνα με την Statista, 23,9 εκατομμύρια μονάδες έξυπνων οικιακών συσκευών εστάλησαν στις ΗΠΑ το 2018 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 29,4 εκατομμύρια το 2019. Οι καταναλωτές αγοράζουν ήδη αυτές τις έξυπνες συσκευές, όπως φωνητικοί βοηθοί ή έξυπνοι θερμοστάτες, για να διευκολύνουν τη ζωή τους και τώρα οι ασφαλιστικοί φορείς μπορούν να τους ενισχύσουν με περισσότερες προκειμένου να βελτιώσουν τη διαδικασία ασφάλισης στο σπίτι.
Άλλοι καινοτόμοι άνθρωποι του χώρου είναι προς αναζήτηση νέων έξυπνων οικιακών προϊόντων που βοηθούν την προστασία των σπιτιών των καταναλωτών από διάφορα σπιτικά γεγονότα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ασφαλιστικών Πληροφοριών (ΙΙΙ), περίπου το 30% όλων των ζημιών στην ασφάλιση κατοικίας το 2016 οφειλόταν σε ζημιές στο νερό και σε κατάψυξη, καθιστώντας την μία από τις πιο δαπανηρές αξιώσεις. Η δημιουργία τεχνολογίας που βοηθά στη μείωση ή ακόμα και την πρόληψη τέτοιων καταστροφών αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τους νεοεισερχομένους που θέλουν να παράσχουν ουσιαστικές λύσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο.
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως ένα στα σαράντα ασφαλισμένα νοικοκυριά απαιτούν αποζημιώσεις για καταστροφές που σχετίζονται με την κακοκαιρία (αέρα, χαλάζι κ.ο.κ.).
Όλα τα είδη τεχνολογίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν μερικά από τα κενά στον ασφαλιστικό τομέα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Ενώ το IoT αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλουν στον περιορισμό των ζημιών στο σπίτι προληπτικά, άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα περιστατικά που αποτελούν κίνδυνο για την ιδιοκτησία, ώστε οι ασφαλιστές να παρέχουν καλύτερη κάλυψη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.
Η δημιουργία νέων τεχνολογιών δύναται να βοηθήσει την ασφαλιστική βιομηχανία να εξελιχθεί με στόχο να παράσχει μια «προορατική» απάντηση στις επερχόμενες αξιώσεις.
Η ασφαλιστική κάλυψη του σπιτιού σήμερα παραμένει πίσω συγκριτικά με τον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων.
Έχει έρθει πλέον ο καιρός ο συγκεκριμένος τομέας ασφάλισης να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των καιρών.
Με πληροφορίες από Forbes
Διαβάστε επίσης:
Deloitte: Νέες τεχνολογίες ορίζουν τον χάρτη των αγορών, εν μέσω κλίματος αλλαγών και αβεβαιότητας