Πως γεννήθηκε η Chipita που όλοι θέλουν να αγοράσουν αλλά “δεν πωλείται”

0

Η οργισμένη διάψευση του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου και η απουσία επίσημης ανακοίνωσης από τον αγοραστή ή τον πωλητή, είναι τα μόνα εμπόδια για την ολοκλήρωση μιας μεγάλης επιχειρηματικής συμφωνίας που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αλλάξει πολλά στη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και όχι μόνον.

Παρά την έντονη φημολογία, ο άνθρωπος που έμαθε τον πλανήτη να τρώει κρουασάν και μάλιστα συσκευασμένο, ο ιδρυτής της ελληνικής πολυεθνικής Chipita, αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει συμφωνία πώλησης των μετοχών της στην πολυεθνική Mondelez.

Oι πληροφορίες στην αγορά οργιάζουν ότι η Mondelez έχει καταθέσει πρόταση της τάξης του 1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει την Chipita και επιπλέον να αναλάβει τις υποχρεώσεις, δάνεια και οφειλές, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθεί το τίμημα, το ποσό αντιστοιχεί σε 20 φορές τα ετήσια κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της Chipita, που ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ.

  • Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αρνείται σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με τον ίδιο ή τους υπόλοιπους μετόχους, όμως ο πρώτος λόγος ανήκει στους μεγαλύτερους μετόχους.

Σήμερα το 80% της Chipita ανήκει στον όμιλο Olayan. Ο όμιλος Olayan είχε αγοράσει το 80% της Chipita το 2010 έναντι 735 εκατ. ευρώ. Tο 12% των μετοχών ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το υπόλοιπο 8% σε άλλους επιχειρηματίες (Φώλιας, Χατζάκου, Φρέρης κ.ά.). 

  • Για να πάρει πίσω ένα μέρος των κεφαλαίων που έβαλε ο όμιλος Olayan πρέπει είτε να πουλήσει τις μετοχές της Chipita σε κάποιον ενδιαφερόμενο επενδυτή είτε να τις δώσει μέσω δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή σε κάποιο χρηματιστήριο.

Από τη στιγμή που η Chipita δεν κατάφερε να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το καλοκαίρι, επόμενη επιλογή είναι η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή, αν και σύμφωνα με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο “όλα τα σενάρια βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση“.

Η φημολογία στην αγορά δίνει και παίρνει ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς η Chipita έχει μετοχική σχέση με σειρά άλλων εταιρειών. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, ιδιοκτήτης πλέον της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ, αφού πωλήσει το ποσοστό του στην Chipita, θα έχει λεφτά να κάνει άλλες δουλειές.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος από το 1976 με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τη Recor A.E. 

Ιδιοκτήτης της εταιρείας εκείνης ήταν ο θείος του Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. 

Το 1981 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Aligel, μιας εισαγωγικής εταιρείας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986 αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην Ιnteria, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα.

Την ίδια χρονιά εξαγόρασε το 50% των μετοχών της Chipita Α.Ε. Η Chipita τότε ήταν μια εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια). Πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και το 1989 εξαγοράζει το υπόλοιπο 50% από τον επιτυχημένο και οικονομικά ισχυρό την εποχή εκείνη επιχειρηματία Άγγελο Ντάβο. Ο Α. Ντάβος ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας Bingo A.E. 

Η αρχική εγκατάσταση της Chipita ήταν στο Μοσχάτο. Πραγματοποιούσε τζίρο 400.000 ευρώ και απασχολούσε αρχικά 45 εργαζόμενους.

  • Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ήταν ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως που συσκεύασε το κρουασάν και το διέθεσε στα μεγάλα κανάλια λιανικών πωλήσεων.

Το 1990 η Chipita ενισχύεται με τα κεφάλαια του Eurohellenic Fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ). Τότε ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή κρουασάν.

Το 1994 η Chipita μπαίνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ξεκίνησε η περίοδος της ραγδαίας ανάπτυξης. Τα επόμενα 16 χρόνια η εταιρεία δημιούργησε πολλά νέα προϊόντα και διεθνοποιείται με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Δημιούργησε μονάδες παραγωγής σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία. Επεκτάθηκε με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό.

Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τη γαλακτοβιομηχανία Δέλτα, την Goody’s και την Μπάρμπα Στάθης. ‘Ετσι γεννήθηκε η Vivartia.

Τον αμέσως επόμενο χρόνο η Vivartia εξαγοράζεται από τη Marfin Investment Group (ΜIG). 
O Σπύρος Θεοδωρόπουλος από τον Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο 2010 διατηρούσε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Vivartia ABEE. 

Το καλοκαίρι του 2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες εξαγόρασε πάλι την Chipita.

O όμιλος Olayan απέκτησε το 80% καταβάλλοντας τη μερίδα του λέοντος, 735 εκατ. ευρώ.

  • Σήμερα ο όμιλος θέλει να ρευστοποιήσει.

Το καλοκαίρι, έντονο ενδιαφέρον για την Chipita είχε δείξει η PepsiCo, μέσω της θυγατρικής της Frito Lay, με την οποία η Chipita είχε κατά το παρελθόν μακροχρόνια στρατηγική συνεργασία σε αγορές του εξωτερικού.

Τελικά όμως φαίνεται ότι ο όμιλος Mondelēz την θέλει περισσότερο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ