Υποχωρεί πάλι το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρώντας κατά 0,19% και διαμορφώνεται στα 1,1277 δολάρια, όπως και πέρυσι στο τέλος της χρονιάς (μετά επανήλθε το ευρώ), έχοντας σημειώσει φέτος διολίσθηση περίπου 7%.

Πέρυσι η ισοτιμία επηρεάστηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου υπέρ του δολαρίου, αλλά εντός του πρώτου εξαμήνου το ευρώ επανήλθε και κέρδισε έδαφος, για να επαναληφθεί η υποχώρηση και φέτος, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο, οπότε κερδίζει πάλι έδαφος το δολάριο.

Με τον τρόπο αυτό δυσκολεύει εταιρίες που είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν καύσιμα και πρώτες ύλες που τιμολογούνται σε δολάριο. Κύριο πρόβλημα το αργό πετρέλαιο, αν και το πετρέλαιο υποχώρησε 4% μόνον μέσα σε δύο ημέρες, οπότε δεν προκύπτει σοβαρό πρόβλημα από εκεί.

Επίσης τα συμβόλαια φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές τιμολογούνται σε ευρώ μεν αλλά όχι και στην αγορά του Λονδίνου. Ωστόσο η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει γενικά και τις τιμές του αερίου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθώς υπάρχουν ρήτρες πετρελαίου στα μακροχρόνια συμβόλαια, ενώ σε δολάριο τιμολογούνται αέριο και πετρέλαιο αν αγοράζονται από τις ΗΠΑ κλπ.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει ένα ποσοστό στην τιμή του φυσικού αερίου, που επηρεάζεται από το δολάριο ή από το πετρέλαιο το οποίο τιμολογείται σε δολάριο. Επηρεάζονται επίσης πλαστικά και άλλες πρώτες ύλες.

Επηρεάζονται ακόμα :

*Εταιρίες που έχουν συναλλαγές ή έργα στο εξωτερικό

*Εταιρίες που κάνουν εξαγωγές (και ευνοούνται)

*Εταιρίες που είναι υποχρεωμένες να κάνουν εισαγωγές προϊόντα τιμολογημένα σε δολάρια ή προϊόντα από τις ΗΠΑ

*Οι οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν σε ΗΠΑ

*Η ΔΕΗ αν χρειάζεται να κάνει προμήθειες σε υγρά καύσιμα, αν και βοηθάει η πτώση των τιμών του αργού τις τελευταίες ημέρες

Το ευρώ βρίσκεται στα 128,6830 γεν, στο 0,8392 με τη στερλίνα και στο 1,0467 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,15% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 114,1580 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3433 δολάρια.

Νίκος Κωτσικόπουλος

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here