Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις 68,6 δις ευρώ κυκλοφορούν στην αγορά από τις εκδόσεις του 2017 μέχρι αυτές του 2021 μαζί με τα κεφάλαια της τελευταίας ανταλλαγής παλαιών ομολόγων και περίπου το 51% έχει αγοράσει η ΕΚΤ μέσω του PEPP. Συνολικά 34,9 δις ευρώ.
Η ΕΚΤ έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία και τη ρευστότητα με την πολτική ευελιξίας που ακολουθεί. Παρά την Όμικρον και την αβεβαιότητα λόγω της αναμενόμενης συρρίκνωσης του PEPP η απόδοση των ελληνικών δεκαετών παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα και τις αποδόσεις των άλλων περιόδων.
Παρόλα αυτά η ΕΚΤ μειώνει συνεχώς τις αγορές μέσω του πανδημικού προγράμματος PEPP και το Νοέμβριο δαπάνησε μόνον 68 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα για αγορές ομολόγων, έχοντας υπόλοιπο μεταξύ 250 και 300 δις ευρώ, από το σύνολο του προγράμματος που είναι 1,85 τρις ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου που λήγει το πρόγραμμα αγορών. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του 2022 με την έκδοση νέων ομολόγων. Όταν τα 1,85 τρις ευρώ χρησιμοποιηθούν η ΕΚΤ θα αγοράζει κυρίως μέσω κεφαλαίων από ομόλογα που λήγουν αλλά θα έχει ευελιξία αν χρειαστεί να κάνει αγορές ομολόγων σε ελληνικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα ή και πορτογαλικούς, ιρλανδικούς τίτλους κλπ.
Βεβαίως η κα. Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί μπορεί ακόμα και να επαναφέρει το PEPP, αν και το πιθανότερο είναι ότι το πρόγραμμα θα κυλήσει μετακύλιση κεφαλαίων από ωριμάνσεις. Η Όμικρον δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει τόσο μεγάλη απειλή ώστε να χρειαστεί κάτι περισσότερο, ωστόσο οι οικονομίες είναι εύθραυστες και ήδη έχασαν μέρος της ορμής τους ήδη πριν την εμφάνιση της Όμικρον.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική οικονομία και η ρευστότητά της είναι καλά προστατευμένη και τα ελληνικά ομόλογα κρατάνε καλά στα ιστορικά χαμηλά τους με την απόδοση του δεκαετούς να κλείνει τη χρονιά στο 1,28%.
Η ελληνική αγορά ομολόγων είναι μία πολύ μικρή αγορά. Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν και δεν είναι παλιά ομόλογα των Κεντρικών Τραπεζών είναι μόλις 68,6 δις ευρώ. Από αυτά η ΕΚΤ είχε αγοράσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ομόλογα αξίας 34,935 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 51% των ομολόγων.
Η μεγαλύτερη ρευστότητα στα κυκλοφορούντα ομόλογα είναι τοποθετημένη στο ομόλογο που εκδόθηκε το 2017 και λήγει τον Ιανουάριο του 2033. Εκεί έχουν τοποθετηθεί 6,57 δισ. ευρώ, καθώς το ομόλογο έχει μεγάλο κουπόνι 3,90%. Ακολουθεί το δεκαετές που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 με ρευστότητα 6 δις ευρώ και κουπόνι 0,75%.
Η μικρότερη ρευστότητα είναι στο επταετές που λήγει το 2027, με 2,42 δισ. ευρώ και κουπόνι 2%. Όλα αυτά κάνουν την ελληνική αγορά να έχει ιδιαιτερότητες, οι οποίες κάτω από την προστατευτική ομπρέλα των προγραμμάτων της ΕΚΤ, εξασφαλίζουν ρευστότητα για την ελληνική οικονομία, όχι μόνον μέχρι τη λήξη του πανδημικού κύματος της Όμικρον, αλλά και μέχρι την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.