Αν και οι εισαγωγές καυσίμων το Νοέμβριο επιβάρυναν σημαντικά το ισοζύγιο και αύξησαν το έλλειμμα κατά 1,3 δις ευρώ στα 2,5 δις ευρώ συνολικά για το μήνα, ωστόσο η καλή πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών όλη τη χρονιά διέσωσαν την κατάσταση. Έτσι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στο ενδεκάμηνο κατά 1,4 δις ευρώ από το αντίστοιχο διάστημα το 2020 και διαμορφώθηκε κάτω από τα 9 δισ. ευρώ στα 8,9 δισ. ευρώ.

Το πόσο μεγάλο πρόβλημα έχουν γίνει τα καύσιμα και ειδικότερα το φυσικό αέριο μια και η τιμή του αργού πετρελαίου είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα και του 2008 αλλά και της περιόδου 2012-2013, φαίνεται από την αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών (εισαγωγές μείον εξαγωγές), το Νοέμβριο. Χωρίς το έλλειμμα του Νοεμβρίου, που οφείλεται ουσιαστικά στο φυσικό αέριο, η μείωση του ελλείμματος θα ήταν σχεδόν διπλάσια στο ενδεκάμηνο.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Η αύξηση των συνολικών εξαγωγών και εισαγωγών κατά 58,7% και 70,4% αντίστοιχα αντανακλά την άνοδο των τιμών, κυρίως των καυσίμων.

Σε σταθερές τιμές, οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών και εισαγωγών ήταν 19,8% και 36,3% αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 44,2% σε τρέχουσες τιμές (31,8% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 42,0% σε τρέχουσες τιμές (33,7% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου μεταφορών.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 219,3% και 308,2% αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 60% και το 91% εκείνων του Νοεμβρίου του 2019 αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του πλεονάσματος των θαλάσσιων μεταφορών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, λόγω κυρίως της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε επίσης μικρή αύξηση.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here