Γράφει η ξενοδόχος

  • «Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ότιδήποτε λοιπόν κι αν πετύχουμε φέτος θα είναι κέρδος».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το στίγμα, αναδεικνύοντας τη σημασία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος ανοίγει για το εξωτερικό από τις 15 Ιουνίου με την απελευθέρωση των πτήσεων προς το Ελ. Βενιζέλος και από τις αρχές Ιουλίου με την απελευθέρωση των πτήσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

  • Δειγματοληπτικά τεστ στους τουρίστες,
  • μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα μέσα μεταφοράς για τους επόμενους πέντε μήνες,
  • παράταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% για τους  επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης

είναι μερικά μόνο από τα μέτρα τα οποία συνδέονται με τον ελληνικό τουρισμό και  ανακοινώθηκαν χθές δια στόματος του Πρωθυπουργού, ενώ ο υπουργός Τουρισμού προχώρησε στις περαιτέρω εξειδικεύσεις.

Ιδιαιτέρως σημαντικά για τον κλάδο, τα οποία μάλιστα έγιναν δεκτά ως θετικά από τους τουριστικούς φορείς είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη των εργαζομένων και συγκεκριμένα η επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο του 2020, η ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων αλλά και η δημιουργία του νέου μηχανισμού ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σημειωτέον ότι στον κλάδο απασχολούνται 360.000 εργαζόμενοι και στο γ’ τρίμηνο φθάνουν συνολικά τις 700.000 με βάση τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ του 2019.

  • Αντίθετα, οι φορείς, σε μία πρώτη ανάγνωση και παρά τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο κρίνουν ότι τα φορολογικά μέτρα σε επίπεδο μείωσης του ΦΠΑ δεν είναι ικανοποιητικά.

Από τον πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος,  σχολίασε ότι τα μέτρα

  • «κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κρίνει ότι σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν.

«Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Στις μεγάλες εκκρεμότητες που αναμένονται επίσης με αγωνία από τους τουριστικούς επιχειρηματίες είναι οι ανακοινώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που η εκκίνηση της λειτουργίας για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας είναι την 1η Ιουνίου (για τα εποχικής στις 15 του ίδιου μήνα).

  • Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς, δεδομένου ότι συνεχώς προκύπτουν λεπτομέρειες που χρήζουν επεξήγησης από τους επιδημιολόγους.

Χθες, ο υπουργός Τουρισμού έδωσε μία πρώτη εικόνα επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική, για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους, η δημιουργία του απαραίτητου μηχανισμού για την άμεση, επιτόπου διαχείριση τυχόν κρουσμάτων της επιδημίας.

  • «Εννοείται ότι είναι ευχή και ελπίδα όλων μας να μην υπάρξει ούτε ένα κρούσμα. Παρόλ’ αυτά, θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, εάν και εφόσον προκύψει», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

– Το πρώτο σκέλος για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων αφορά στην εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων. Προχωρούμε στον υποχρεωτικό ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα, ως το πρώτο σημείο αξιολόγησης. Αντιστοίχως, ορίζεται συντονιστής από το κατάλυμα για την διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

– Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την επιχειρησιακή αντιμετώπιση: Ο πρώτος που επιλαμβάνεται αμέσως του περιστατικού, είναι ο γιατρός του εκάστοτε καταλύματος. Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/ νησί. Τέλος, ο μηχανισμός θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για διακομιδή ασθενούς σε δομή υγείας, βεβαίως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς, το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού προβλέπει

α) Την ενίσχυση ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας: «Δρομολογούμε την εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά. Επίσης, εξασφαλίζουμε 600 κλίνες, ειδικά για τον COVID-19, στα νησιά μας», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

β) Την κάλυψη από κοντινούς προορισμούς:

  • «Εξασφαλίζουμε ότι ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς είναι μικρότερος των 2 ωρών. Για το στόχο αυτό, αναβαθμίζουμε και αξιοποιούμε περαιτέρω τις υποδομές υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ