Κιάρα Κόντη Εταίρος, Επικεφαλής Υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΥ Ελλάδος

Πώς προσεγγίζουν το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε μία περίοδο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και αβεβαιότητας; Πώς επηρεάζονται οι στόχοι, οι φιλοδοξίες και οι επενδύσεις τους για το κλίμα, τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν και ποιοι είναι οι παράγοντες που υποστηρίζουν ή επιβραδύνουν τις πρωτοβουλίες τους; Και πώς τελικά μπορούν να δημιουργήσουν αξία μέσα από τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Κορυφαίος πάροχος φορολογικών υπηρεσιών για ενδοομιλικές συναλλαγές η ΕΥ Ελλάδος

Στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας είναι εύλογο πολλές επιχειρήσεις να δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πιεστικών βραχυπρόθεσμων προκλήσεων, συχνά εις βάρος των πρωτοβουλιών τους για το κλίμα. Μάλιστα, από τη δεύτερη έκδοση της έρευνας ΕΥ Sustainable Value Study Ελλάδα 2024 προκύπτει ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για ESG επενδύσεις για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνειδητοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία υπαρξιακή απειλή που απαιτεί άμεση κινητοποίηση και παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο της μείωσης των εκπομπών τους. Οι ερωτώμενοι διαπιστώνουν, επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεών τους για το κλίμα δημιουργούν μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αξία για τις ίδιες σε σχέση με τις προσδοκίες τους.

Φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα και σημαντικές επενδύσεις

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά ένα συγκεκριμένο ποσό (88%) ή να πετύχουν ουδέτερες εκπομπές (84%). Παράλληλα, το 72% ανέφεραν ότι οι οργανισμοί τους έχουν δεσμευτεί για αρνητικές εκπομπές και 49% για μηδενικές καθαρές εκπομπές (net zero). Παρά το αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις πιέσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων ανέφεραν ότι ο οργανισμός τους δεν έχει αλλάξει τον στόχο μείωσης των εκπομπών που έχει δεσμευτεί να επιτύχει (90%) ή το έτος επίτευξης των στόχων του για την κλιματική αλλαγή (84%).

Διαβάστε όλη την έρευνα