Τη βραβευμένη συγγραφέα Victoria Hislop υποδέχεται την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, σε μία διάλεξη με θέμα «EXCAVATING THE RECENT PAST», στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων Kimon Friar που διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αττική Παράδοση. Η φετινή διάλεξη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG Events Hall, Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή, 15342), στις 19:00.

Στο πλαίσιο της διάλεξης, η πολυγραφότατη συγγραφέας θα μοιραστεί τις σκέψεις της για το πώς η Ελλάδα του 20ού αιώνα έχει εμπνεύσει τη μυθοπλαστική γραφή της, καθώς και η χώρα μας την έχει καθορίσει τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: 

Η Victoria Hislop σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων, των δημοσίων σχέσεων και της δημοσιογραφίας. Χάρη στην ενασχόλησή της με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντλώντας έμπνευση από μία επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, «Το Νησί», το οποίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στα British Book Awards, ενώ το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, με 6 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πουληθεί παγκοσμίως. Το 2010, το βιβλίο έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση σημειώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης. Το σύνολο των μυθιστορημάτων της έχουν φτάσει στην πρώτη θέση στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουν γίνει μπεστ σέλερ στην Ελλάδα, την Κίνα, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Νορβηγία. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, The Figurine (ελλ. τίτλος, Το Ειδώλιο), εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2023, με κεντρικό θέμα του τη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών και την έννοια του «σπιτιού». 

Είναι πρέσβειρα της Lepra, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που συγκεντρώνει χρήματα για τη θεραπεία περίπου τριών εκατομμυρίων πασχόντων από λέπρα σε ολόκληρο τον κόσμο και πρέσβειρα της δράσης «Κνωσός 2025», συμβάλλοντας στη συγκέντρωση πόρων για την ανακαίνιση

του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής. 

Το 2019, η Victoria Hislop αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το 2020 της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σχετικά με την ετήσια σειρά διαλέξεων Kimon Friar:

 Η σειρά διαλέξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και μεταφραστή Kimon Friar, ο οποίος –με το έργο του– συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Ο Kimon Friar κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υλικό το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή.  

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη της Victoria Hislop μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.