Συνέντευξη της γενικής διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στο Insurance World

Είκοσι επτά χρόνια είναι μια ζωή ολόκληρη. Και η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη αφιέρωσε τον επαγγελματικό της βίο στην ΕΑΕΕ, δίνοντας το στίγμα της με τον δικό της τρόπο, χτίζοντας αυτό που σήμερα αποπνέει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος στην ελληνική κοινωνία: τη σιγουριά, την ασφάλεια και την ήρεμη δύναμη. 

Αν αναζητήσει κανείς προσωπικότητες που αποτελούν θεματοφύλακες της ιδιωτικής ασφάλισης, θα πρέπει να μιλήσει για τη Μαργαρίτα Αντωνάκη: Αφοσιώθηκε για δεκαετίες στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης (στην αγορά, στην Εποπτική Αρχή και φυσικά στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος-ΕΑΕΕ) ενώ οι εμπειρίες και οι παραστάσεις της γύρω από τα τεκταινόμενα στην ασφαλιστική αγορά είναι αναρίθμητες. 

Αναμφίβολα, η οργάνωση και λειτουργία της ΕΑΕΕ σήμερα σε σχέση με 27 χρόνια νωρίτερα, όταν την παρέλαβε, είναι εντελώς διαφορετική. Η Μαργαρίτα Αντωνάκη έβαλε και τη δική της προσωπική σφραγίδα σε αυτό. 

Συναντήσαμε, λοιπόν, τη γενική διευθύντρια της ένωσης με αφορμή την επικείμενη αποχώρησή της, για μια συνέντευξη-προσωπικό απολογισμό, και όχι μόνο. Άλλωστε, δηλώνει συγκινημένη που είχε την ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια να συναντήσει ανθρώπους με γνώσεις και διαφορετικές νοοτροπίες. Να γνωρίσει νέες χώρες, θεσμούς και καταστάσεις, εξυπηρετώντας πάντα τις ανάγκες των ανθρώπων της ιδιωτικής ασφάλισης, σε μια ένωση με ισχυρή τεχνογνωσία και ισότιμη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές ενώσεις.

 Στη συζήτησή μας, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την ανάγκη για χρηματοοικονομική και ασφαλιστική εκπαίδευση, τομείς στους οποίους η Ελλάδα, ομολογουμένως, υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες. 

Την ανάγκη αυτή, άλλωστε, προσπαθεί να καλύψει η ΕΑΕΕ με πληθώρα πρωτοβουλιών για τον οικονομικό αλφαβητισμό μαθητών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση κινδύνων, την πρόληψη και την ασφάλιση.

 Παράλληλα, μιλά για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Πολιτεία, υπογραμμίζοντας πως η παροχή φορολογικών κινήτρων είναι σημαντική μέχρι ο θεσμός της ασφάλισης να αποκτήσει, μέσω της ασφαλιστικής συνείδησης, την απαραίτητη διείσδυση στην κοινωνία.

 Στέλνει, τέλος, ένα μήνυμα προς τους νέους: να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις τεράστιες δυνατότητες που κρύβουν μέσα τους, επιζητώντας πάντα τη συνεχή επιμόρφωση, ώστε να παραμένουν σε διαρκή επαφή με τις εξελίξεις. 

Στον Βάιο Κρόκο

iw? Πώς αισθάνεστε που αφήνετε την ένωση μετά από 27 ολόκληρα χρόνια;

απ. Συγκινημένη. Πέρασα στην ένωση ένα μεγάλο μέρος του εργασιακού μου βίου: 27 από τα 49 χρόνια δουλειάς. Η δουλειά αυτή ήταν μεγάλο μέρος της ζωής μου. Έμαθα και γνώρισα πολλά, τόσα χρόνια: ανθρώπους, νοοτροπίες, καταστάσεις, θεσμούς, χώρες. Πράγματα που με διαμόρφωσαν. Την αξία της γνώσης, τη διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου και την αξία του να βρίσκεις συναινετικές λύσεις όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή συμφέροντα.

 Θεωρώ πολύ σημαντική τη γνωριμία μου με το σύνολο των ασφαλιστών. Οι ασφαλιστές, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, είναι άνθρωποι με οπτική 360 μοιρών. Συνδυάζουν τη σκληρή και απαιτητική δουλειά με τη χαρά της ζωής, τα ταξίδια, την εξωστρέφεια.

 Ακόμη, πρέπει να πω ότι σημαντικό μέρος της δουλειάς ήταν και είναι πάντα η διαχείριση των ανθρώπινων σχέσεων. Τα μέλη του προσωπικού είναι άνθρωποι καθένας με τη δική του ζωή, την οικογένειά του, τα προβλήματά του, τις απόψεις και τη διαφορετικότητά του. 

Νομίζω ότι στην ένωση φτιάξαμε μια καλή ομάδα, που με αφοσίωση και επαγγελματισμό προωθεί τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, ενημερώνει και εξυπηρετεί με επάρκεια τα μέλη της ένωσης.

iw? Τι νομίζετε ότι σας βοήθησε στη δουλειά σας στην ένωση;

απ. Η συγκεκριμένη θέση έχει πολλαπλές απαιτήσεις, καθώς χρειάζεται να αντιλαμβάνεται κανείς τα πολλά και διάφορα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς και να επικοινωνεί σχετικά με τους φορείς της αγοράς και της Πολιτείας. Νομίζω ότι με βοήθησε πολύ η προηγούμενη μακρόχρονη θητεία μου στην Εποπτική Αρχή, αλλά και στην αγορά, καθώς είναι σημαντικό να βλέπει κανείς ένα θέμα από πολλές και διάφορες οπτικές γωνίες. 

Επίσης, νομίζω ότι βοήθησε πολύ και η ιδιότητα του αναλογιστή στην κατανόηση του υπολογισμού ασφαλίστρων, αποθεμάτων κ.λπ.

iw? Τι προσπαθήσατε να πετύχετε και σε ποιον βαθμό πιστεύετε ότι το καταφέρατε;

απ. Πριν από 27 χρόνια, παρέλαβα μια ένωση πολύ διαφορετική από αυτήν που είναι σήμερα. Κύριο μέλημά μου ήταν η οργάνωση και η λειτουργία ενός θεσμικού φορέα: 

  • που θα βοηθά, θα εξυπηρετεί και θα ενημερώνει τα μέλη του, για το όφελος των οποίων υπάρχει, και θα προωθεί τον θεσμό της ασφάλισης,
  • που θα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό με βάθος και ποιότητα, που θα εγγυάται τη συνέχεια και την εξέλιξή του, 
  • που θα έχει ισχυρή τεχνογνωσία και θα μπορεί να συνεργάζεται ισότιμα με τις άλλες ευρωπαϊκές ενώσεις,
  • που θα κρατά ίσες αποστάσεις προς όλα τα μέλη και θα προσπαθεί να συνθέτει τις διάφορες απόψεις.

Θεωρώ ότι με την ομάδα της ένωσης τα καταφέραμε αρκετά καλά.

iw? Τι ρόλο πιστεύετε ότι παίζει η χρηματοοικονομική και ασφαλιστική εκπαίδευση;

απ. Πολύ μεγάλο. Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση σχεδόν απουσιάζει στη χώρα μας, όπως μαρτυρούν σχετικοί δείκτες. Πολλοί νέοι αγνοούν στοιχειώδεις έννοιες, όπως αυτές του ΑΕΠ, του πληθωρισμού, της λειτουργίας των μετοχών και του χρηματιστηρίου, την έννοια του κινδύνου και της ασφαλιστικής κάλυψης κ.λπ. Έννοιες πρακτικές, που μπορεί να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και ασφαλέστερη, αλλά και να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η οικονομία. 

Εμείς, στην ένωση, έχοντας αναγνωρίσει την ανάγκη για χρηματοοικονομική εκπαίδευση ήδη από τις μικρές ηλικίες, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια σε συνεργασία με την Junior Achievement Greece (γνωστή ως ΣΕΝ: Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας). 

Η ΕΑΕΕ έχει αναπτύξει πρόγραμμα για τον οικονομικό αλφαβητισμό των μαθητών και τη δυνατότητα των νέων να αναπτύξουν απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση κινδύνων, την πρόληψη και την ασφάλιση. Το πρόγραμμα υλοποιείται εξολοκλήρου διαδικτυακά, στην πλατφόρμα dreamwisely.gr, και απευθύνεται σε μαθητές Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου. 

Το 2020, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην τελική του μορφή, κυρίως στα σχολεία της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με συνολικούς συμμετέχοντες 2.002 μαθητές. Μετά την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος, το πρόγραμμα αξιολογήθηκε, επανασχεδιάστηκε και εντάχθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, έχοντας την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. 

Παράλληλα, μέσα από το ΕΙΑΣ, το εκπαιδευτικό ινστιτούτο της ασφαλιστικής αγοράς, παρέχεται ουσιαστική ασφαλιστική εκπαίδευση στους εργαζομένους της ασφαλιστικής αγοράς για τις πάσης φύσεως εξελίξεις.

iw? Θεωρείτε ότι η Πολιτεία έχει ρόλο στην ανάπτυξη του θεσμού της ασφάλισης; Και ποιον;

απ. Ναι, και πολύ σημαντικό. Από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η διαμόρφωση του κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και της αυστηρής εποπτείας, που εγγυάται την αξιοπιστία του θεσμού. 

Η παροχή εξάλλου φορολογικών κινήτρων είναι σημαντική μέχρι ο θεσμός της ασφάλισης να αποκτήσει μέσω της ασφαλιστικής συνείδησης την απαραίτητη διείσδυση. 

Κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικό θέμα είναι και ο τρόπος με τον οποίο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία αναφέρεται στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Στις σύγχρονες κοινωνίες της διαρκούς ρευστότητας, της κλιματικής αλλαγής και των εντεινόμενων φυσικών καταστροφών, της μακροβιότητας και της ανάγκης για υγιή και αξιοπρεπή τρίτη ηλικία και των απειλών του κυβερνοχώρου, δεν μπορεί κανείς να περιμένει τα πάντα από το κράτος, ούτε και η Πολιτεία μπορεί να καλλιεργεί τέτοια αντίληψη. 

Αντίθετα, με κάθε τρόπο, πρέπει να τονίζει την αξία της ασφάλισης και της ατομικής πρωτοβουλίας για ασφάλιση και να ψάχνει τρόπους οργανωμένης συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

iw? Πώς επηρεάζουν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις την ελληνική ασφαλιστική αγορά;

απ. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και αυτό γιατί το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ευρωπαϊκό και αποφασίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες, αλλά και οι εποπτικές αρχές συντονίζονται και συγκλίνουν στο εποπτικό έργο μέσω της συνύπαρξης στην EIOPA. 

Παράλληλα, μέσω της θεσμικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών ενώσεων στην Insurance Europe, υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης για τους ευρωπαϊκούς προβληματισμούς, τις εξελίξεις και τις καλές πρακτικές στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά.

iw? Ποια συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που μπαίνουν στην αγορά εργασίας;

απ. Να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις τεράστιες δυνατότητες που κρύβουν μέσα τους. Να καταφέρουν να δουν τη δουλειά τους όχι σαν αναγκαίο κακό, αλλά σαν χώρο δημιουργίας, χειραφέτησης και προσωπικής εξέλιξης. 

Επιπλέον, να μην επαναπαύονται, αλλά να επιζητούν τη συνεχή επιμόρφωση, ώστε να παραμένουν σε διαρκή επαφή με τις εξελίξεις. 

Ποια είναι η Μαργαρίτα Αντωνάκη

Η κ. Μ. Αντωνάκη είναι μαθηματικός-αναλογίστρια, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα και Πληροφορική και πολύχρονη εμπειρία σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης. 

Από το 1995 κατέχει τη θέση της γενικής διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στην Έδρα Πιθανοτήτων και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως προϊσταμένη Οικονομικού και Τεχνικού Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών στο Υπουργείο Ανάπτυξης (εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών κατά το εν λόγω διάστημα) και στην ασφαλιστική αγορά ως γενική διευθύντρια στην Commercial Union Life. 

Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Αναλογιστών, της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Επίσης έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σειρά συνεδρίων και συναντήσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Insurance Europe, του αντιπροσωπευτικού οργάνου των ενώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Επιπλέον, είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Insurance Europe, του οργάνου εκπροσώπησης των Ευρωπαίων ασφαλιστών.

 Έχει διατελέσει μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης και Εξετάσεων Διαμεσολαβούντων του Υπουργείου Ανάπτυξης και εισηγήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών.