Του Enrique Diaz Alvarez

Καθώς τα risk assets παγκοσμίως συνεχίζουν να σημειώνουν νέα ρεκόρ, με πρώτες τις μετοχές των ΗΠΑ, η στερλίνα είναι ο μεγάλος νικητής του 2021 ως τώρα. Η καμπάνια του εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο πηγαίνει καλύτερα από τις άλλες μεγάλες χώρες και η απόδοση του νομίσματος αντανακλά την ελπίδα ότι η χώρα θα βγει από τα lockdown και τους περιορισμούς της πανδημίας νωρίτερα από τις άλλες χώρες. Το ευρώ συνέχισε να αγωνίζεται υπό την επίδραση κακών επιδόσεων στον εμβολιασμό στην Ευρωζώνη, ενώ το δολάριο ΗΠΑ πέρασε άλλη μια εβδομάδα με μικτά χαρακτηριστικά.

Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε σχετικά λίγα δεδομένα. Αναμένουμε ότι θα δοθεί έμφαση στα νούμερα του πληθωρισμού των ΗΠΑ την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική τάση στα νούμερα του πληθωρισμού έχει πλήξει σημαντικά σχεδόν για κάθε χώρα των  G10. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς η ζήτηση έρχεται σε αντίθεση με την προσφορά, που μπλοκάρει σε εμπόδια που σχετίζονται με την COVID.

Στερλίνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ξεπερνά όλες τις άλλες μεγάλες χώρες στον εμβολιασμό του πληθυσμού του και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο προβάδισμα έναντι των ευρωπαϊκών. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα η στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι όλων των άλλων νομισμάτων των G10 και των περισσότερων αναδυόμενων αγορών. Το νόμισμα δέχτηκε βοήθεια από την Τράπεζα της Αγγλίας, κάτι που έδωσε ένα αισιόδοξο σήμα και κατέστησε σαφές ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν βρίσκονται στον ορίζοντα. Τα κυριότερα νέα αυτή την εβδομάδα θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, την οποία αναμένουμε να κινηθεί οριακά θετικά.

Ευρώ

Τα μηνύματα από την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν αντικρουόμενα. Το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε μετρίως λόγω των lockdown που επαναλήφθηκαν σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, αλλά ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν πολύ πάνω από τις προσδοκίες. Ωστόσο, οι αγορές αγνόησαν τα νούμερα του πληθωρισμού και επικεντρώθηκαν στον αργό ρυθμό των εμβολιασμών, ο οποίος θα καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη,  εκτός αν βελτιωθεί. Πιστεύουμε ότι το ευρώ μπορεί να δυσκολευτεί βραχυπρόθεσμα, αν και μακροπρόθεσμα διατηρούμε τη θετική άποψή μας.

 Δολάριο ΗΠΑ

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ είχε μικτά στοιχεία. Από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν προστεθεί λίγες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, η έρευνα για τα νοικοκυριά δείχνει μια καλύτερη εικόνα, καθώς η ανεργία μειώθηκε κατά ένα απροσδόκητο 0,4%, εκ του οποίου όχι περισσότερο από το ένα τέταρτο μπορεί να αποδοθεί στην πτώση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Περιμένουμε ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης να φτάσει στη γερουσία. Ο συνδυασμός ενός ισχυρού ομοσπονδιακού αποθεματικού, της μαζικής έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση ελλειμμάτων και των προοπτικών για ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης συνεχίζει να σφυροκοπεί τις αγορές κρατικών ομολόγων.  Η απόδοση των 30 ετών έχει αυξηθεί κατά 80 μονάδες βάσης από τα χαμηλά του καλοκαιριού του 2020. Το δολάριο αντέδρασε γενικά σε αυτό το αποτέλεσμα με αρνητικό τρόπο καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μια μαζική δημοπρασία νέων κρατικών ομολόγων αυτήν την εβδομάδα θα είναι στο επίκεντρο των εμπόρων συναλλάγματος.

 

{Ο κ. Enrique Diaz Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here